Uvodna tekma je vedno tudi ogledalo pripravljenosti pred posamičnimi tekmami, današnjim sprintom in jutrišnjim zasledovanjem, čeprav v štafeti prihaja do specifičnih okoliščin. Glede na analizo nastopov je slovenska četverica dosegla peti čas teka (za Francozi, Norvežani, Čehi in Rusi) in tudi v streljanju so imeli peti dosežek s šestimi dodatnimi naboji za 40 tarč (za Norvežani, Italijani, Čehi, Francozi).

Andreja Mali bi morda brez zelo eksplozivnega starta lahko prihranila kakšen atom energije za nekaj manjši zaostanek v smučini. »Toliko kot sem zmogla, je bilo optimalno za ta nastop. To je vendarle prva tekma po daljšem obdobju, trasa pa je težja, kot sem pričakovala,« je bila, kot vedno, zadovoljna Kamničanka. Obe z Gregorinovo sta se izkazali z natančnim streljanjem, z le eno zgrešeno tarčo. »Strelsko sem zares naredila tako, kot si le želim, sem pa težko sledila najboljšim v smučini,« je kljub zmanjšanju zaostanka z 1:10 na 53 sekund potožila Gregorinova. Običajno nastopa iz tekme v tekmo bolje.

Klemen Bauer je bil znova hiter kot blisk. Najhitrejši tekač večera in z drugim časom v svoji tretji predaji, čeprav na strelišču ni bil popoln. »Izgubljene sekunde sem poskušal na vsak način nadoknaditi in Jakovu predati čim prej. Ne spomnim se, kdaj sem se izčrpal do zadnjega atoma moči. Da bi zgrešil dva leže, tudi že dolgo ne pomnim, stoje pa sem ponosen že na to, da nisem tekel kazenskega kroga,« se je kar malo pošalil na svoj račun.

Fak je svoj del opravil na visokem nivoju, primerljivem Svendsenu, Fourcadu, Boeu, a v boj za kolajno ni zmogel več poseči, saj tekmeci niso dali nobenega »darila«. »Dokler se borimo z najboljšimi, je vse v redu, čeprav bi bili radi višje. Na ta način se lahko veselimo novih tekem. V teku se še ne počutim optimalno. Ob nastopu pa imam še nekaj detajlov, ki jih lahko izboljšam,« je bil Jakov Fak z mislimi že pri današnji tekmi, kjer bosta v smučini tudi sostanovalec Janez Marič in Peter Dokl ter Dijana Ravnikar.

Norvežani (Berger, Solemdal, Boe, Svendsen) so slavili že tretjič zapored, ob tem Tora Berger edina v vseh zasedbah. V zaključku so imeli opravka le s Francozi s Fourcadom. Zalomilo se je Rusom z Mališkom v zadnji predaji ter Nemcem z novo »Magdo« Miriam Gossner. Sanjski večer so imeli Čehi in sosedi Italijani, tisti, s katerimi se trener Velepec najraje primerja. Domačini so se pripravljali celo na Pokljuki. Pred 27.000 gledalci je bil Ondrej Moravec za Faka neulovljiv, saj je z ničlo stekel v smučino, ko Mrkopoljčan še ni začel streljati stoje. »Ta kolajna je za nas zlata,« je bil ponosen Moravec, ki je kot preostala trojica Vitkova, lepa junakinja Pokljuke Soukalova in Soukup že dobil status narodnih junakov. Nove Mesto in Areno Vysočina, ki je že doslej imel naziv srednjeevropski tekaški Holmenkolln, je že zajela biatlonska evforija, čeprav imajo biatlonske tekme najvišjega ranga šele drugo leto zapored.