Kot vsako leto bo vrhunec proslave podelitev šestih nagrad Prešernovega sklada in dveh velikih Prešernovih nagrad. Upravni odbor Prešernovega sklada si že nekaj let prizadeva, da imena nagrajencev ostanejo skrivnost do zadnjega, saj menijo, da je prireditev tako bolj slovesna.

"Tudi Zdravljica je bila najprej (samo) poezija, delo enega pesnika. Pesnik je postal velik, Zdravljica pa himna. Danes vemo, da so kulturni potencial Slovenije številne posameznice in posamezniki, umetnice in umetniki na različnih področjih, ki s svojim življenjskim delom stojijo za svojim umetniškim ustvarjanjem. Vsaka umetniška stvaritev skriva za sabo ure dela, leta vaj, številne poskuse, mnoge medsebojne vplive in preplete, zgodovino, sedanjost in prihodnost - družbene okoliščine in refleksijo, ter seveda nujno, ljubezen in veselje do ustvarjanja," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Letošnjo proslavo ob kulturnem prazniku so na ministrstvu opisali kot prireditev, ki "želi pokazati, kaj nastane, ko se sreča 25 posebnih ustvarjalk in ustvarjalcev. Vse v poklon kulturi, nagrajenkam in nagrajencem, ustvarjalkam in ustvarjalcem, najboljšim med nami v 2012".

Nastopili bodo glasbeniki, igralec Boris Cavazza in plesalka Bojana Mišić. Poleg avtorice in režiserke Ivane Djilas pri proslavi sodelujejo še avtorica videa Vesna Krebs, ilustratorka Milanka Fabjančič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Avtorja glasbe sta Sebastijan Duh in Boštjan Gombač, kostume je izbrala Jelena Proković.

Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta lani prejela pesnik, pisatelj in esejist Jože Snoj ter oblikovalec Matjaž Vipotnik.

Današnji dan pa bo zaznamoval tudi začetek dvodnevnega Protestivala, ki bo namenjen protestniškemu druženju ob kulturnem dogodku. Pričel se bo s Prešernim ogrevanjem na Prešernovem trgu ob 16. uri, v sklopu Protestivala pa bo potekala tudi preddržavna kulturna proslava pri Cankarjevem spomeniku. Ideja za Protestival je bila decembra lani objavljena na spletnem družbenem omrežju Facebook.

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, ko Slovenci obeležujemo obletnico smrti pesnika Franceta Prešerna, po vsej državi že več dni poteka vrsta prireditev.