Lastniku ljubljanskega Koloseja Sergeju Racmanu, ki se redno uvršča na seznam najbogatejših Slovencev, v zadnjem času ne gre vse po načrtih. Po dostopnih podatkih ima Kolosej samo do BTC in Petrola za več kot 200.000 evrov neporavnanih obveznosti, družbi pa sta se odločili sprožiti tudi postopke izvršbe. Racman je sicer Koloseju z aprilom 2011 »odvzel« kinematografsko dejavnost, na njem pa pustil le zastavljeno kinodvorano v BTC. Od takrat se družba neprestano srečuje z občasnimi blokadami na bančnih računih.

Kolosej se je ob nakupu zemljišča leta 2002 pogodbeno zavezal, da bo vsak mesec poravnal 21.900 evrov kot nadomestilo za souporabo komunalne infrastrukture. Ali gre pri dolgu do BTC za to obveznost, ni znano, po naših informacijah pa mu je družba pod vodstvom Jožeta Mermala izstavila zahtevek v višini 171.200 evrov.

Racman, ki je svoje stalno prebivališče nekje konec leta 2010 oziroma na začetku leta 2011 prenesel v Bratislavo na Slovaškem, neuradno iz davčnih razlogov, naj bi imel tudi težave z davčno upravo (Durs). Več virov iz Racmanovega kroga nam je namreč zatrdilo, da so se nekatere družbe v Racmanovi lasti znašle v davčni preiskavi. Ali to drži in na kaj konkretno se nanaša preiskava, pri Racmanu v zadnjih dneh nismo mogli preveriti. Ni pa skrivnost, da Racman že vrsto let posluje prek družb iz davčnih oaz, kot sta (bila) Ciper in ameriška zvezna država Delaware.

Racmanovi v pol leta na Ciper nakazali štiri milijone evrov

Na Cipru je tudi sedež mednarodne družbe X6D, ki je tesno vpeta v poslovanje Racmanovih podjetij in na katero se je v drugi polovici leta 2012 prelilo več kot štiri milijone evrov. Šlo je v glavnem za vračanje posojil, ki so jih očitno pred tem najemala podjetja, ki imajo tako kot Racmanov Kolosej sedež na Šmartinski ulici 152. Prvo je sredstva v višini 76.000 evrov maja lani nakazalo podjetje Xpand 3D, ki ga vodi Mira Milovanovič in je uradno v lasti X6D. Posojila sta na Ciper vračali tudi podjetji 3-D Logistika, ki se ukvarja s prodajo opremo za predvajanje in ogled 3D-filmov, in Kolosej zabavni centri (obe vodi Racmanova poslovna partnerica Maria Costeira) ter ne nazadnje sam Kolosej, vendar njihova višina razen ene izjeme nikoli ni presegala 60.000 evrov.

Daleč največ, skoraj tri milijone evrov, pa je v dveh obrokih na Ciper nakazalo ljubljansko podjetje Adriatic Invest, ki ga vodi Racman in je v preteklosti v njegovem imenu držal velik del lastništva v KD. Toda denarja novembra lani ni nakazal na X6D, temveč na račun družbe Sidbury Enterprises Limited, ki je tudi 100-odstotna lastnica Adriatica Investa. Po javno dostopnih podatkih je bilo nakazilo »izvedeno v imenu X6D«, tako da je X6D verjetno poplačal posojilo pri Sidburyju ali pa mu je zadnji sredstva le posodil. Lastništvo Sidburyja se sicer izgubi v Delawaru, toda po vsem dosedanjem dogajanju in posli med vpletenimi lahko upravičeno domnevamo, da za vsemi v resnici stoji Racman.

Je Racman lastnik ali le solastnik ciprske X6D?

Kolikšen lastniški delež v X6D, ki se ukvarja s 3D-tehnologijo v kinodvoranah, dnevnih sobah in računalniških igrah in na leto ustvari več kot 100 milijonov evrov prihodkov, drži v rokah Racman, uradno ni mogoče ugotoviti. Ker ima Ciper precej zaprt register podjetij, so namreč praktično vsi podatki o X6D »tajni«, kar je pokopalo tudi načrte Ciprčanov o postavitvi tovarne 3D-očal v Mariboru, za kar so si od države obetali finančno pomoč. Na ministrstvu so se lotili preverjanja lastništva in njegovih poslovnih načrtov, Ciprčani pa so si nato zaradi zavlačevanja premislili. Costeirova je sicer leta 2010 razkrila, da je tudi Racman prek enega od svojih podjetij solastnik X6D, ob njem pa še trije mednarodni skladi tveganega kapitala.

X6D je bil poleti 2008 predstavljen tudi kot glavni prevzemnik Koloseja. Toda, kot smo nato razkrili v Dnevniku, je bil v nekem obdobju edini lastnik X6D celo Kolosej, čemur pritrjujejo tudi uradni dokumenti iz leta 2009, ki smo jih pridobili s Cipra. Takrat se je Racman zagovarjal, da so leta 2006 izstopili iz lastništva X6D. Vendarle je X6D po javno dostopnih podatkih ustvaril spletno stran vsega mesec dni pred prevzemom Koloseja. Tudi sicer ga danes ni mogoče več najti v lastništvu družbe, trenutno pa je njen večinski lastnik Racmanovo podjetje Auctor.

Družbe in dejavnost »skril« pred upniki?

Kakšna je aktualna finančna slika Koloseja, bo znano šele v prihodnjih tednih, ko bodo objavljeni lanskoletni rezultati. Gotovo pa v bilancah družbe ne bo večmilijonskih prihodkov od prodaje kinovstopnic, saj je Racman dejavnost prenesel na Kolosej zabavni centri, ki je lastniško ločen od njegovih preostalih družb. Uradno je lastnik Zoran Hrovatin. Ta je slabi dve leti držal tudi lastništvo 3-D Logistike, ki jo je konec lanskega leta odkupila družba Reit Franca Žmavca. Racman je Žmavcu prodal še polovico podjetja Lent Invest (Kinocenter Komuna), medtem ko je Kolosej De Luxe Kranj že od leta 2008 v lasti podjetja Hypo Real Žana Colariča. Slednji zaseda tudi pomembne položaje Racmanovih podjetij v Srbiji oziroma na Hrvaškem.