Kragelj je povedal, da morajo iskalci zaposlitve tako kot pravi detektivi najprej podrobno »raziskati« delodajalca, in se še pred prvim stikom dobro informirati o njem, saj le tako lahko izstopijo iz konkurence in mu na razgovoru ponudijo potencialne poslovne rešitve. »V Sloveniji bo kmalu 140.000 nezaposlenih. Peščici bo uspelo hitro najti 'sanjsko' zaposlitev. Kaj bo z večino nezaposlenih, pa je vprašanje za milijon dolarjev,« je dejal.

Ob tem je poudaril, da bo v prihodnje potrebno trg dela prevetriti in se posloviti od klasičnih oblik zaposlovanja ter sprejeti bolj fleksibilne oblike zaposlovanja, hkrati pa morajo biti tudi vztrajni. »Veliko uspešnim ljudem v prvem poskusu ni uspelo. Na Forbsovi lestvici najvplivnejših poslovnežev je veliko takšnih, ki so najprej pogoreli, zdaj pa so med najuspešnejšimi ljudmi na svetu,« je spodbudil mlade iskalce zaposlitve ter jih obenem opomnil, da delodajalcev ne zanima njihova formalna izobrazba, temveč prepričljivost in samozavest.

»Vsako lastnost oziroma kompetenco, ki ste jo omenili v življenjepisu in motivacijskem pismu morate znati argumentirati na vsaj treh primerih. Ne pišite, da ste komunikativni, vztrajni, odgovorni in podobno, če pa tega ne morete z ničemer dokazati,« jim je še svetoval in izpostavil tudi pomen mreženja s predstavniki stroke, v kateri se želijo zaposliti.

In kako se lotiti iskanja (prve) zaposlitve? Kragelj priporoča, da dobro razmislite, kaj si želite delati in si potem naredite seznam podjetij, kjer bi resnično želeli delati. Nato se dobro seznanite o izbranih potencialnih delodajalcih ter jim pošljete individualizirano ponudbo za zaposlitev. Če je potrebno, jih večkrat spomnite nase, pri tem pa je zelo pomembno, da ste prepričljivi in samozavestni. V kolikor vam ne uspe najti zaposlitve v vnaprej določenem časovnem okviru, pa je zelo pomembno, da imate tudi »plan B«.