Izpeljavo vseh potrebnih postopkov za realizacijo sklepa je vlada naložila ministrstvoma za zunanje zadeve in za obrambo.

Vlada je namero o sodelovanju Slovenije v tej misiji sprejela že 1. februarja in takrat tudi sklenila, da bo z njo seznanila odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko. Odbora sta se z namero seznanila na skupni seji v torek.

Obrambni minister Aleš Hojs je na skupni seji odborov povedal, da zaenkrat še ni odločeno, kje in s katero državo bodo v Maliju sodelovali pripadniki Slovenske vojske. Poudaril pa je, da bodo sodelovali pri usposabljanju oboroženih sil na ravni bojnih skupin, svetovanju na področju vodenja in poveljevanja, deloma pa tudi pri zagotavljanju logističnih in podpornih elementov, ne bodo pa sodelovali v bojnih aktivnosti.

Območje delovanja misije je omejeno na jug Malija, po zadnjih podatkih pa naj bi bil njen sedež nekaj kilometrov severozahodno od prestolnice Bamako. Misija naj bi štela do 415 pripadnikov.

Iz Ukoma so danes še pojasnili, da Slovenija sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah v skladu s svojo strategijo na tem področju, kot tudi obveznostmi, ki izhajajo iz članstva v mednarodnih organizacijah.

Ob tem so poudarili, da se je na zaostrene varnostne razmere v Maliju, ki je začela dobivati regionalne in celo globalne razsežnosti, odzvala celotna mednarodna skupnost, vključno z EU, ki je na izrednem zasedanju Sveta za zunanje zadeve 17. januarja uradno vzpostavila misijo EUTM in za njenega poveljnika imenovala francoskega brigadirja Francoisa Lecointra. Ob tem so članice EU ostro obsodile teroristična dejanja ter podprle odzive regije in mednarodne skupnosti na dogajanje v Maliju.

Kot so še dodali, je napotitev predhodnih elementov misije predvidena v drugi polovici februarja, sredi marca pa ji bodo sledili inštruktorji. Usposabljanje malijskih oboroženih sil se bo predvidoma začelo v začetku aprila, misija pa naj bi trajala 15 mesecev.

Doslej je udeležbo v misiji skupaj s Slovenijo napovedalo šestnajst članic unije in Norveška. Levji delež nalog misije in tudi njeno vodenje bo prevzela Francija.