S cvetom žafrana v gumbnici, ki je simbol tega dne, so nato čakale na prvo ptico, ki jo bodo zagledale. Kos je pomenil duhovnika, taščica mornarja, zlati ščinkavec ali kateri koli rumen ptič bogataša, vrabec kmeta, modra taščica srečnega človeka, krivokljun prepirljivca, golob pa dobrosrčneža. Gorje pa, če bi videle žolno, potem se ne bi nikoli omožile. Splošna vera nekoč je namreč bila, da bo prvi moški, ki ga sreča dekle ali ženska ta dan, pri priči njen Valentin. Zato v Angliji in ZDA nekatere šolarke hodijo naokoli z zaprtimi očmi tako dolgo, dokler se ne počutijo varne.

Mnogi sicer zelo radi poudarjajo, da je valentinovo uvožen praznik in da je vse preveč kičast. Drži, da je Valentin v Veliki Britaniji že stoletja zaščitnik zaljubljencev, pri nas pa je poznan šele dobrih dvajset let. Čeprav valentinovo pri nas ni klasičen praznik in nekateri trdijo, da je »vrinjeni« praznik, Slovenci svetega Valentina že dolgo poznamo v drugačnem pomenu. Valentin je zgodnji znanilec pomladi, saj je po starem kmečkem koledarju prinesel ključe do korenin in so mu zato pravili prvi spomladin. Predvsem pa je znano, da je ta dan poleg gregorjevega (12. marec) in vincencijevega (22. januar) značilen po nekaterih ljubezenskih dejavnostih, kot je na primer ta, da se ptički ženijo, čeprav ne povsod v istem času. Kljub temu da je pravi ptičji praznik gregorjevo, pravijo ponekod v Sloveniji, da se na valentinovo ptiči ženijo, predvsem na Kranjskem in Štajerskem. Svoje dni marsikje na valentinovo niso delali.

»Težko je razložiti, zakaj obstaja zveza med Valentinom in srčnimi zadevami. Na videz jih namreč resnično ni. Neka legenda pripoveduje, da je bil sv. Valentin ubit zato, ker je nasprotoval neki rimski utrdbi, ki je mladeničem prepovedala poroko pred služenjem vojaškega roka. Vojaki z družino so namreč zabredli v revščino. Škof Valentin naj bi tako poročal mlade krščanske pare, čemur je cesar Avrelij Klavdij Goticus, nasprotnik krščanstva, ostro nasprotoval. Po drugih pojmovanjih naj bi se mladi možje na tak način tudi izognili vojaški suknji. Valentina naj bi cesar dal prebičati in sežgati,« je zapisal Damjan J. Ovsec v knjigi Velika knjiga o praznikih.

Ne samo v ZDA, tudi pri nas je že nekaj dni pred 14. februarjem videti v izložbah darila za valentinovo – torte v obliki srca, bombonjere, mila, steklenice, krožnike, šatulje in drugo. Predvsem so na ta dan iskane sladkarije.

Vendar gorje vsakemu vezanemu fantu ali možu, če bi pozabil na valentinovo in ne bi prinesel vsaj majhne malenkosti svoji izvoljenki. Večje užaljenosti deklet ne boste zlahka videli. Ta ignoranca bo še dolgo ostala v spominu dekleta (in če se le da, ga bo venomer opozarjala na pozabljivost), saj je ta spodrsljaj primerljiv s tem, da mož pozabi na okroglo obletnico (ki je po ženskem prepričanju vsako leto) skupnega življenja.