»Glede na to, da se vse bolj izkazuje, da sedanja svetovna gospodarska kriza ni cikličnega značaja, kot je to za krize veljalo nekoč in da je še ne bo kmalu konec, so avtorji novega koncepta zavzetosti tega poimenovali kar trajnostna zavzetost. Klasično zavzetost, ki je najpogosteje definirana kot stopnja pripravljenosti in motiviranosti zaposlenih, da sami od sebe, brez zunanje prisile, prispevajo svoj delež k skupnemu uspehu, je treba nadgraditi z dejansko zmožnostjo organizacij sistemsko udejanjati kulturo okolja, ki podpira produktivnost zaposlenih, ter zlasti s tako imenovano energetsko zavzetostjo zaposlenih, ki govori o kulturi okolja, ki precej bolj široko in sistemsko promovira blaginjo in dobro počutje zaposlenih.« Tako o upravljanju organizacijske kulture in zavzetosti zaposlenih razmišlja Brane Gruban, ABC, direktor podjetja Dialogos.

Z novo paradigmo upravljanja z zavzetostjo zaposlenih se gotovo strinjajo tudi vodje podjetij, ki so se uvrstila med 21 finalistov Dnevnikovega izbora najboljšega zaposlovalca Zlata nit 2012. Izjave ključnih ljudi teh podjetij, ki jih tokrat predstavljamo po velikosti (mala, srednje velika in velika podjetja), lahko preberete na naslednjih dveh straneh. Tudi tokrat se je v ožji izbor uvrstilo po sedem malih podjetij z do 50 zaposlenimi, po sedem srednje velikih podjetij, ki zaposlujejo med 51 in 250 ljudi, ter sedem velikih podjetij z več kot 250 zaposlenimi.

Skupino malih podjetij sestavljajo Vivo, najboljši zaposlovalec Zlate niti v letih 2009, 2010 in 2011, Proevent, ki je na seznamu finalistov prvič, Intera, Kompas Xnet, List in Lotrič, laboratorij za meroslovje, bronasta gazela 2012, ki so bili med finalisti tudi lani, ter podjetje Hair Beauty, ki se je med najboljših sedem malih podjetij uvrstilo v Zlati niti 2010.

Sedmerico srednje velikih podjetij sestavljajo Microsoft, najboljši zaposlovalec Zlate niti 2007 in 2011, Roche farmacevtska družba in Vizija računovodstvo, oba tudi lanska finalista, Gen-I, Butan plin, RIKO, industrijski gradbeni inženiring in leasing so na seznamu finalistov med srednje velikimi podjetji prvič, Aviat pa je bil lani med finalisti še z imenom Telsima.

Med velikimi podjetji tokrat ni bistvenih sprememb. Vnovič sta se med najboljše uvrstila Adria Mobil, najboljši zaposlovalec Zlate niti 2011, ter Si.mobil, najboljši zaposlovalec Zlate niti 2009 in 2010, med finalisti so prav tako že stari znanci Krka, tovarna zdravil Novo mesto, zlata gazela 2010, Lekarna Ljubljana in Zavarovalnica Maribor, novinca pa sta Luka Koper in Steklarna Hrastnik.

Predstavitve finalistov po abecednem vrstnem redu (tri tedne po pet podjetij, zadnji teden pa šest) se bodo pričele prihodnjo soboto, končale pa 2. marca. Sklepni izbor najboljših zaposlovalcev, ko bodo znani zmagovalci posameznih kategorij, bo 21. marca. V soboto, 23. marca, pa bo izšel poseben snopič o Zlati niti 2012.

Na pobudo proizvodnih podjetij na eni strani in slovenskih družb, vpetih v mednarodne korporacije, na drugi, letošnja Zlata nit dosedanji izbor razširja z natečajem za posebno priznanje Zlate prakse.

K prijavi v natečaj vabimo podjetja, ki že sodelujejo v Zlati niti, kot tudi organizacije, ki se v Zlato nit še ne vključujejo. Organizacije vabimo, da prijavijo projekte, prakse, pristope, akcije, ideje ali aktivnosti, usmerjene v organizacijske preskoke in kolektivni napredek. Zanimajo nas drzni, novi, drugačni, inovativni, učinkoviti in ustvarjalni pristopi, na katere ste ponosni in jih želite deliti s strokovno, poslovno in širšo javnostjo.

Finalisti Zlate niti v kategorijah malih, srednje velikih in velikih podjetij se v izbor za posebno priznanje uvrstijo avtomatično, druga podjetja pa spodbujamo k prijavi. Za podjetja, ki že sodelujejo v raziskavi Zlata nit 2012, je sodelovanje na tem natečaju brezplačno. Prijavnica bo objavljena na spletni strani Zlate niti od 1. do 28. februarja, priznanje pa bo podeljeno na dogodku Zlata nit 21. marca.

V preteklih letih so posebna priznanja v izboru Zlata nit prejeli: Elektronček za gazelo med najboljšimi slovenskimi zaposlovalci (2007), Trimo za najbolj inovativno podjetje med najboljšimi slovenskimi zaposlovalci (2007), Si.mobil za najbolj inovativen in družbeno odgovoren odnos do zaposlenih in širšega okolja (2008), Xlab za oblikovanje inovativne organizacijske kulture (2010) in Krka za stabilno rastočega zaposlovalca (2011).

Aktualne informacije o Zlati niti 2012, odzivi podjetij, novosti in njihove dobre prakse ter seznam najboljših zaposlovalcev Zlate niti 2012 so objavljeni tudi na spletni strani http://zlatanit.dnevnik.si.