Head 4445 točk

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo športne opreme in športnih oblačil, je leta 1950 v ameriškem Baltimoru ustanovil inženir Howard Head. Po seriji prevzemov je Head od sredine devetdesetih v avstrijski lasti, s sedežema v Amsterdamu in Kennelbachu. Poleg športnih loparjev in teniških žogic se v glavnem osredotočajo na alpsko smučanje, omeniti pa velja, da imajo tudi tovarno cigaret v Indoneziji. Če gre verjeti njihovemu letnemu poročilu, ima Head 2129 zaposlenih, največ v Avstriji in na Češkem, veliko pa tudi na Kitajskem, kjer izdelujejo teniške žogice. Pri tenisu imajo več kot tretjino tekmovalcev med svetovno stoterico. Z njihovimi loparji sta igrala letošnje finale Avstralije Novak Djoković in Andy Murray. Pri smučanju zgornje število točk v svetovnem pokalu sestavljajo Lindsey Vonn, Anna Fenninger, Maria Hoefl-Riesch, Julia Mancuso, Bode Miller, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal in Ted Ligety, če naštejemo le največje zvezde. Head vodi v svetovnem pokalu v posameznem seštevku obeh hitrih disciplin pri ženskah in pri moških, pri moških pa tudi v veleslalomu.

Atomic 3500 točk

Atomic je mala avstrijska zgodba pod okriljem finske multinacionalke Amer Sport Oyj. Finci imajo več kot 6000 zaposlenih, poleg Atomica so tu še teniški Wilson, športne merilne naprave suunto, fitnes oprema precor in Salomon, o katerem bomo v nadaljevanju še pisali. Atomic je bil ustanovljen leta 1955, ustanovitelj Alois Rohrmoser pa je tistega leta sestavil 40 parov smuči – leta 1991 že 800.000 parov. Potem so jih leta 1994 »pojedli« Finci. Za Atomic smučajo: Marcel Hirscher, Benni Raich, Carlo Janka, Marlies Schild, Kathrin Zettel...

Rossignol 2640 točk

Rossignol je podjetje inovacij. Na trgu so bili z novostmi vedno pred drugimi, navadno pa opremljajo najboljše. Podjetje je leta 1907 ustanovil Abel Rossignol, sedež ima v departmaju Isere v Franciji, seveda. Za Rossignol trenutno nastopajo Christof Innerhofer, Didier Defago, Jan Hudec, Lara Gut, Tessa Worley, Silvan Zurbriggen, Frida Hansdotter... Nič slabši niso v smučarskih tekih, biatlonu, deskanju... Iz preteklosti jim je ostal spomin na Alberta Tombo, ki je na rossignolu dosegel vse svoje vrhunske rezultate.

Nordica 1970 točk

Za Nordico smučajo Fritz Dopfer, Dominik Paris, Andre Myhrer, Mattias Hargin, Viktoria Rebensburg in Felix Neureuther. Najbolje stojijo pri moškem slalomu, kjer so v vodstvu, le nekaj slabši so v smuku. Sicer pa gre za podjetje, ki sta ga konec tridesetih let prejšnjega stoletja ustanovila brata Adriano in Oddone Vaccari v Montebelluni pri Trevisu. Skozi zgodovino je imelo podjetje različne lastnike, od leta 2003 pa je v lasti velikega italijanskega podjetja Tecnica Group, ki si lasti tudi znamke Think Pink, Blizzard, Moon Boot in Rollerball…

Stoeckli 1925 točk

Lahko rečemo, da smuči stoeckli ne bi bile tako visoko, če ne bi velike večine točk zanje dosegla Tina Maze. Jasno, tukaj je še 80 točk, ki jih je prispeval Rok Perko, potem pa imajo še poškodovano Martino Schild, Fränzi Aufdenblaten, Andreo Dettling, Nadjo Kamer in Fabienne Suter. Tudi Maruša Ferk je poškodovana, Andrej Jerman pa je odšel. Stoeckli je s 65.000 pari smuči na leto daleč največji švicarski proizvajalec, podjetje, ki ga je leta 1935 ustanovil Josef Stoeckli, pa ob vseh vrstah smuči izdeluje tudi kolesa.

Salomon 1915 točk

Omenili smo že, da je tudi Salomon del multinacionalke Amer Sport. Podjetje je leta 1947 ustanovil François Salomon v Annecyju, leta 1997 ga je kupil Adidas in ga leta 2005 prodal Fincem za pol milijarde evrov. Poleg smuči ima Salomon tudi celo industrijo za treking, plezanje in za vse vrste športnih avantur, svoje izdelke pa prodajajo v štiridesetih državah sveta. V svetovnem pokalu za njih smučajo: Alexis Pinturault, Hannes Reichelt, Klaus Kroell, Veronika Zuzulova… Ima pa Salomon strategijo, da jih ne izpostavlja preveč.

Fischer 1725 točk

Glavni zvezdnik športnega podjetja Fischer je najboljši balkanski smučar Ivica Kostelić. Med močnejšimi imeni so še Italijan Manfred Moelgg, Francoz Thomas Fanara in pri ženskah Finka Tanja Poutiainen. Sicer pa gre za podjetje, ki ga je leta 1924 v avstrijskem Riedu ustanovil Josef Fischer. Poleg alpskih smuči, smuči za nordijske športe (v skokih držijo devetdeset odstotkov najboljših) in smuči za hitrostno smučanje lahko pri njih najdete tudi opremo za tenis. Fischer sodeluje tudi s podjetjem za smučarske čevlje Rottefella.

Voelkl 435 točk

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1923 v nemškem Straubingu, kjer imajo še danes sedež, čeprav so že nekaj let hčerinska družba ameriške multinacionalke Jarden. Poleg smučarske opreme ponujajo tudi celotno teniško kolekcijo, zanje so nastopali Boris Becker, Sergi Bruguera in Petr Korda. Današnja imena so manj zveneča, v alpskem smučanju pa ponujajo marsikaj. Letos so za njih osvojili točke Jens Byggmark, Stefano Gross in Manfred Pranger, med smučarkami pa Stefanie Koehle, Nina Loeseth in Regina Sterz.

Blizzard 230 točk

Leta 1945 se je Anton Amsteiner Toni vrnil s fronte in se odločil, da bo družinskemu poslu z lesom in pohištvom dodal še izdelovanje smuči. Pri Blizzardu so prvi naredili polietilenske smuči, med prvimi so šli na jeklo in steklena vlakna, prvi so začeli s carving smučmi in med prvimi so imeli velike finančne težave. Po mnogih zapletih so zdaj v lasti italijanskega podjetja Tecnica. Sedež podjetja pa je še vedno Mittersillu pri Salzburgu. Za Blizzard sta letos osvojila točke samo dva Avstrijca – slalomist Mario Matt in Romed Baumann v hitrih disciplinah.

Dynastar 135 točk

Podjetje Dynastar iz Sallanchesa v Franciji je v lasti zgoraj omenjenega Rossignola. Ustanovljeno je bilo leta 1963, ko so spojili različne umetne materiale in dobili nove smuči. Iz preteklosti se spominjajo zlate medalje v smuku z olimpijskih iger leta 1994 v Lillehammerju, kjer je zmagal Tommy Moe, Julien Lizeroux pa je na smučeh dynastar dvakrat zmagal v svetovnem pokalu. In kaj jim je letos prineslo 135 točk v svetovnem pokalu? Italijan Massimilianio Blardone v veleslalomu in Švicarka Dominique Gisin pretežno v hitrih disciplinah.