Svetovno mladinsko prvenstvo ima v tekih veliko težo, navsezadnje je v koledar FIS umeščeno med nizom tekem svetovnega pokala, ki se v petek nadaljuje v olimpijskem Sočiju. Liberec kaže sliko prihodnosti slovenskega teka. Šolarjeva varovanka Lea Einfalt, lani podprvakinja, si je pritekla četrto mesto, 1,7 sekunde za bronom. Zdaj že bivša svetovna mladinska prvakinja Blejka Nika Razinger je (le) enajsta. Štafeta s trojico lani bronastih Einfaltovo, Razingerjevo in Ano Lampič ter novinko Anito Klemenčič je bila sedma.

»Dejstvo je, da ostajamo v stiku s svetovnim vrhom, kjer prevladujejo mladi iz Rusije, Švedske, Nemčije, manj pa Norveške. Mi se lahko tolažimo, da je Einfaltovi le malo zmanjkalo in da bi bili z bolj izkušeno Klemenčičevo znova v boju za štafetno kolajno. Mi smo v konkurenci s Skandinavci na slabšem, ker je bil januarski termin zaradi zapoznele zime manj ugoden za načrtovanje forme od lanskega februarskega. Pomembno je, da imajo vse mlade tekačice izredno veliko volje do dela. Smer, ki jo je pokazala Petra Majdič, jih še vedno žene naprej,« razmišlja Šolar, ki velja za najbolj perspektivnega mladega trenerja v Sloveniji. Ob tem velja ponoviti, da mladinskega reprezentančnega trenerja v shemi ni, vse sloni na klubski ravni (Bled, Triglav, Logatec, Dol).

Višje v hierarhiji je le glavni trener Marko Gracer, ki je kot vodja reprezentanc poskrbel tudi za logistiko v Libercu. Njegova varovanca Anja Eržen in Rok Tršan, lani četrti med mladinci, sta se v prvi članski sezoni med tekmovalci do 23 let morala zadovoljiti le z uvrstitvijo med trideseterico. »Pričakovali smo več,« prizna Marko Gracer in ne skriva, da tudi pri pripravi smuči niso zadeli vse dni. Tršan in Einfaltova sta po njegovem odtekla normo tudi za člansko svetovno prvenstvo v dolini Fiemme. Razingerjevo ali Erženovo želi peljati kot šesto tekačico. A predvsem predolimpijski Soči bo zanj kot trenerja in njegove varovanke pomemben za sedanjost. Da se trend uspehov obrne navzgor.

Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek so zadnji teden vadile po sodobnem modelu kolesarskega profesionalizma, večinoma same brez trenerja v Planici. »Priprave so dobro uspele, saj je Planica tudi sicer moj najljubši teren za trening. O pričakovanjih za Soči bom povedala le to, da sem bom potrudila,« je pred svojo paradno disciplino v petek kratko pripomnila Vesna Fabjan, tudi zaradi spleta okoliščin velika dolžnica sezone. Katja Višnar je s četrtim mestom na norveškem prvenstvu, tik za Marit Bjoergen, dokazala, da zmore več, kot je bilo le šesto mesto v Kuusamu na začetku sezone.