Potem ko se je Turistična organizacija Srbije na turističnem zemljevidu še lani predstavljala s privlačno kampanjo Soulfood Srbija (hrana za dušo), s katero je promovirala svoje avtohtone gastronomske izdelke, so letos v ospredju kulturnozgodovinski zakladi Srbije. Turistične pakete, povezane z njimi, so v letošnjem letu že začele ponujati nekatere izmed slovenskih turističnih agencij.

O starodavnih legendah o nastanku sveta se lahko poučite med ogledom Lepenskega Vira v Đerdapski soteski na obalah Donave (130 kilometrov od Beograda). Urbanistično razporejene trapezaste hiše in skulpture človeških glav v obliki ribe pričajo o življenju v prazgodovini. V muzeju Lepenskega Vira si lahko ogledate številne predmete iz kosti, ki jih krasijo ornamenti, in dekorativno keramiko.

Antični Niš, drugo največje srbsko mesto in rojstni kraj Konstantina Velikega, bo letos kot prizorišče osrednje svečanosti, s katero bodo kristjani zaznamovali 1700 let od Milanskega edikta, še posebno dobro obiskan. Z omenjenim ediktom je Konstantin Veliki začel novo zgodovinsko obdobje – ustavil je pregon kristjanov, krščanstvo pa je postalo dovoljena vera. V počastitev pomembnega dogodka bodo v največjem mestu v jugovzhodni Srbiji vse leto potekali številni zgodovinsko in kulturno obarvani dogodki.

K ogledu med drugim vabijo ostanki starodavnega Nasiusa, ki ležijo pod Niško trdnjavo, nagrobni spomeniki znotraj trdnjave ter bronasti portret cesarja Konstantina in drugi dragoceni zgodovinski predmeti, ki jih hranijo v Narodnem muzeju.

Paša za oči in dušo je tudi kompleks Mediana v predmestju Niša, v katerem so ostanki Konstantinove cesarske rezidence.

250 kilometrov vzhodno od Beograda v Gamzigradu, v bližini Zaječarja, ležijo ruševine Felix Romuliane. Cesarska rezidenca, ki jo je v začetku 4. stoletja zgradil cesar Valerij, še danes prikazuje podobo cesarskega dostojanstva in je s svojimi izrednimi mozaiki, freskami in dragocenimi skulpturami najprivlačnejši antični spomenik v Srbiji.

Ostanke rimskega Viminaciuma, enega prvih vojaških taborišč na Donavi, ki je v 2. stoletju postalo pomembno mesto in bivališče številnih imperatorjev, boste našli nedaleč od Požarevca. Prevzeli vas bodo dobro ohranjeni ostanki velikega amfiteatra, javnih kopališč, akvaduktov in nekropol, gurmani si boste lahko tam privoščili okusno »rimsko kosilo«.

Seveda pa boste med potepanjem po Srbiji lahko spoznali še vrsto drugih arheoloških najdišč, rimsko dediščino, srednjeveške trdnjave in samostane, ki pričajo o tem, da je Srbija dežela edinstvene lepote z avtentično kulturno dediščino.