Genetske raziskave so pokazale, da so se hivu podobni virusi pri afriških opicah pojavili pred najmanj petimi milijoni, če ne celo 12 milijoni leti. Znanstveniki upajo, da bodo tovrstne raziskave vodile v boljše razumevanje hiva in aidsa.

Trenutno je po ocenah s hivom okuženih 34 milijonov ljudi po svetu. Bolezen pa se je pojavila v prejšnjem stoletju, ko je hivu podoben virus prešel iz šimpanzov na ljudi. Znanstveniki so sicer že dalj časa vedeli, da so podobni virusi, znani kot lentivirusi, razširjeni med afriškimi primati.

Prejšnje genetske raziskave so namigovale, da so se "sorodniki" hiva pojavili pred nekaj deset tisoč leti, a so nekateri domnevali, da so te ocene prenizke.

Znanstveniki na ameriški univerzi Washington v Seattlu so preučevali genetske zapise hivu podobnih virusov pri različnih primatih, med drugim pri šimpanzih, gorilah, orangutanih in makakih, navaja britanski BBC.

Spremembe v genih, ki so se razvijali v imunskih sistemih afriških opic, namigujejo na to, da so se virusi pojavili pred več milijoni let.