Danes je panika nastala zaradi napačnega povzemanja enega od medijev, je bil jasen Vrdelja. Glede prepovedi obiskov v UKC Ljubljana pa je dejal, da se bolnišnici glede tega odločajo posamezno in sicer glede na aktualno stanje znotraj njih in razpoložljivost.

Prevladujejo virusi influence A

V tej sezoni v Sloveniji prevladujejo virusi influence A, saj je bilo 72 odstotkov vzorcev bolnikov, pri katerih so potrdili gripo, pozitivnih na to vrsto virusa gripe, 28 odstotkov pa jih je bilo pozitivnih na virus influence tipa B, navajajo na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Na območju Maribora in v Prekmurju se gripa tipa B pojavljala precej pogosteje kot v drugih regijah, kjer prevladuje gripa tipa A. Dodatne virološke analize virusov influence A so pokazale, da je v Sloveniji bistveno več virusa nove (pandemske) gripe (80 odstotkov), kot podtipa AH3N2 (20 odstotkov), navajajo na IVZ.

Hkrati je še vedno močno prisoten respiratorni sincicijski virus, ki najpogostejši povzročitelj okužb dihal pri majhnih otrocih. Pojavljajo se še adenovirusi in rinovirusi ter v manjši meri drugi respiratorni virusi.

Kroženje virusov je intenzivno in se še stopnjuje

Podatki iz Evrope tudi kažejo, da je kroženje virusov influence intenzivno in se še stopnjuje. Prav tako hkrati krožijo virusi nove (pandemske) gripe, A(H3N2) in tip B v podobnem razmerju kot v Sloveniji. V ZDA in Kanadi je kroženje virusov influence še zelo intenzivno, čeprav nekoliko upada. Močno (prek 90 odstotkov) prevladuje podtip A(H3N2).

Krožeči virusi influence se dobro ujemajo z virusi, ki so bili osnova za izdelavo letošnjega cepiva, poudarjajo na IVZ. Nekaterim izoliranim virusov so določili občutljivost na protivirusna zdravila - vsi testirani sevi so bili dobro občutljivi na zaviralce nevraminidaze.

Cepljenje proti gripi sicer še poteka. Zato na IVZ svetujejo, naj se vsi, ki jih gripa ogroža, to so predvsem starejši, kronično bolni, majhni otroci in nosečnice, odločijo za cepljenje in se zavarujejo pred okužbo oziroma zmanjšajo možnost za resne zaplete gripe, svetujejo na IVZ.