Kot so razložili raziskovalci, gre prvič za študijo, ki se ni osredotočila na sam odnos ljudi od spolnosti s kondomi, temveč na dejansko (ne)uporabo slednjega in posledice, ki jih ima (ali pa nima) kondom na spolnost pri ženskah in moških.

V vzorec so bili zajeti hetero in homoseksualni moški in ženske, stari od 18 do 59 let, njihovi odgovori pa so potrdili, da je za večino varen seks povsem vzburljiv in zadovoljiv. Med ocenami spolnih užitkov ni bilo niti pri ženskah niti pri moških nobene znatne razlike, ne glede na to, ali so uporabljali kondome ali ne. Moški tudi niso poročali o težavah vzdrževanja erekcije, ženske pa niso opisovale zmanjšanega občutenja ugodja.

Zakaj so torej kondomi tako na slabem glasu? Ena od možnih razlag je, da so kondomi dandanašnji drugačni in ''uporabniku prijaznejši'' kot so včasih bili, drug razlog pa doktorica Jill Rabin opiše kot ''stvar mačizma''. ''Gre za element moči, drugače bi vsi uporabljali kondome. Za mačo stvar gre – ti poskrbi za to, ti si moja last,'' razloži Rabinova in doda. ''Ogromno moškim so kondomi všeč.''

Sicer pa gre v raziskavi za stvar kampanje, ki poskuša zmanjševati širjenje spolno prenosljivih bolezni.