S tem se bo število brezposelnih po vsem svetu s trenutnih 197 milijonov povečalo na več kot 202 milijona, je organizacija ILO zapisala v najnovejšem poročilu, ki ga je objavila pred sredinim začetkom Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Leta 2014 se jim bo po vsej verjetnosti pridružilo še dodatnih tri milijone ljudi brez zaposlitve.

"Negotovost glede gospodarskega položaja ter nezadostni politični ukrepi slabijo potrošnjo ter zavirajo investicije in novo zaposlovanje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal prvi mož organizacije ILO Guy Ryder. Število novih delovnih mest se zmanjšuje, trajanje brezposelnosti pa se podaljšuje, je dodal.

Posebna organizacija ZN v poročilu odločevalce v politiki in gospodarstvu poziva k bolj odločnemu ukrepanju zoper brezposelnost. Pred Evropo je "nujna naloga učinkovitega zagona motorja za gospodarsko rast". To še posebej velja za ranljive države s krčenjem gospodarske aktivnosti, kot je Grčija.

ILO poziva k hitrejši uveljavitvi finančno-gospodarskih reform. Banke se morajo vnovič bolj posvetiti svojim najpomembnejšim nalogam ter ponuditi kredite za produktivne investicije - še posebej srednje velikih podjetij kot največjih zaposlovalcev.

Gospodarska rast v območju evra se je kljub finančno-političnim ukrepom, kot so začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF), stalni evropski reševalni mehanizem (ESM) ter izredni posegi na finančnem trgu s strani Evropske centralne banke (ECB), vnovič upočasnila. To je zaostrilo položaj na trgu dela številnih držav z evrom.

Tudi v letu 2013 predstavlja "kriza v območju evra največjo posamično nevarnost za globalno zaposlovanje". Pri tem odsotnost fiskalne unije v Evropi preprečuje možnosti za spodbujanje gospodarske rasti v državah, ki jih je kriza najbolj prizadela, ugotavlja ILO. Vendar pa je nevarnost, da bi območje evra razpadlo ali da bi katera od držav bankrotirala, v začetku leta 2013 manjša kot pred letom dni.

Še posebej zaskrbljujoča se zdi organizaciji ILO brezposelnost med mladimi. Trenutno je brez stalne zaposlitve približno 73,8 milijona mladih po vsem svetu. Zaradi upočasnjevanja gospodarske aktivnosti se bo število mladih brez zaposlitve do leta 2014 po vsej verjetnosti povečalo še za pol milijona. Stopnja brezposelnosti med mladimi, ki je leta 2012 v povprečju znašala 12,6 odstotka, se bo brez odločnega ukrepanja do leta 2017 povzpela na 12,9 odstotka.

Avstrija, Nemčija in Švica so po podatkih ILO države, ki so se najbolj uspešno spopadle s problemom brezposelnosti med mladimi. Po drugi strani je recesija v številnih državah z evrom pognala število mladih brez zaposlitve v nevarne višine - v Grčiji in Španiji tako stopnja brezposelnosti v tej starostni skupini presega 50 odstotkov, medtem ko povprečje v območju evra znaša 22 odstotkov.