Festival bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana odprl premierno izvedeni koncertni dogodek Glasba na poti, delo Boštjana Gombača in Janeza Dovča, ki pripoveduje o tem, da je glasba tisti del identitete, ki nas spominja na dom, zaradi česar je že od pradavnine vsepovsod naša zvesta spremljevalka. Nato pa se bo do 9. februarja, ko se bo dogajanje sklenilo s pustno obarvanim Velikim kosovirskim koncertom v Kinu Šiška, na 29 različnih prizoriščih prestolnice zvrstilo kar 127 prireditev, med katerimi je 23 glasbenih koncertov, 43 gledaliških predstav, 14 filmov ter 47 delavnic. Prva izvedba Bobrov je, za primerjavo, leta 2009 ponudila »le« 50 dogodkov ter tako tudi skoraj dvakrat manj brezplačnih vstopnic kot letos, ko jih bo na voljo več kot 15.000.

Otroci kot aktivni gledalci

Toda kvantiteta seveda ni edina močna točka festivala. Vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana dr. Uroš Grilc opozarja, da je festival Bobri postavil visoke standarde kulturno-umetnostne vzgoje, saj ne predstavlja le produkcije za otroke, temveč ponuja vpogled v nastajanje pred produkcijo, med produkcijo in po produkciji. »Je tisti element, ki otroke aktivno vključuje v doživetje umetniškega izkustva in jih spodbuja k refleksiji,« poudarja Grilc. Bobri namreč otrokom ne omogočajo le ogleda neke predstave ali katerega drugega kulturnega produkta, temveč jih na umetniški dogodek tudi pripravijo, spodbujajo pa jih še, da o videnem razmišljajo tudi po tem, ko se oder že izprazni. Medtem pa številne delavnice, ki se vsebinsko raztezajo tako rekoč v vse smeri umetnosti in kulture, otrokom omogočajo, da se tudi sami prelevijo v aktivne ustvarjalce.

Poleg tega programska knjižica predstavlja dobrodošel kompas za obisk otroških kulturnih dogodkov tudi v času po festivalu. Za nameček pa Bobri tudi na različnih ravneh povezujejo producente (dogodke je letos prispevalo 38 kulturnih zavodov in skupin), delujoče na terenu otroške umetniške produkcije, s čimer je vzpostavljena podlaga za še intenzivnejši razvoj na tem podiju.

Letos v glasbenem svetu

Bobri vsako leto v ospredje potisnejo določeno vejo umetnosti in tokrat so se odločili, da bodo najmlajšim še posebej približali glasbo. Nad tem programskim odsekom bdi Tibor Mihelič Syed, ki malim obiskovalcem ni pripravil le koncertnega dogajanja, temveč bo preko različnih dejavnosti otroke poskušal opozoriti, da je glasba pomemben segment številnih umetniških oblik, pa čeprav zgolj kot nekakšna kulisa. Težko si je namreč predstavljati risanko ali lutkovno predstavo brez melodije v ozadju.

Tokratno izvedbo festivala je prvič pospremil tudi izid slikanice, naslovljene Bober Bor, za katero je besedilo prispeval Andrej Rozman - Roza, ilustracije Zvonko Čoh, nastala pa je pod okriljem Mladinske knjige. Delo je natisnjeno v 8000 izvodih, finančno pa bo dostopno širokemu krogu bralcev, saj bo na police poslano pod okriljem projekta Knjige za vsakogar. Knjiga pripoveduje o bobru Boru, ki se začne dolgočasiti v živalskem vrtu in se zato izmuzne ujetništvu, a kmalu ugotovi, da je življenje na svobodi precej nevarno.sk