V politiki ste naključno?

Da. Ko sem v prejšnji Janševi vladi končal ministrovanje na ministrstvu za promet, nisem hotel kandidirati na državnozborskih volitvah. Takratni predsednik Bojan Šrot me je prosil, naj to storim in pomagam stranki. In kaj se je zgodilo? Kandidiral sem v dveh volilnih okrajih, samo da ne bi bil izvoljen. A sem bil in potem so stvari potekale, kot so. Toda to, kar se dogaja v politiki, ni izpolnilo mojih pričakovanj. Od zunaj sem jo videl drugačno, kot je v resnici.

Je notri še huje, kot je videti z razdalje?

Še desetkrat huje je, in če ne začneš plavati s tem tokom, prej ali slej izpadeš. Star sem 44 let. Če bi vztrajal v politiki, bi moral to početi še 20, 25 let, zato menim, da je zadnji čas, da vendarle poskusim najti druge izzive oziroma se vrniti tja, od koder sem prišel in kjer sem neizmerno užival – v gospodarstvo. Če bi na čelu SLS ostal še en mandat, bi jih imel čez štiri leta 48. Ja, kdo me bo pa vzel pri teh letih v službo?

Vas je v politiki razočaral sistem ali posamezniki? Vam je žal, da ste šli v vlado Janeza Janše?

Ne, s premierjem nimam slabih izkušenj. Na njegovo operativno vodenje vlade nimam pripomb. To je zagotovo njegova zelo pozitivna plat. Se pa z njim, tako kot z marsikom drugim, v nekaterih točkah ne strinjam. Mislim, da s poglabljanjem razdora med levico in desnico ta država ne bo napredovala. Z izpostavljanjem takšnih ali drugačnih ideologij in zgodovinskih resnic v Sloveniji ne bomo našli rešitve za izhod iz krize. Toda to ni samo problem Janeza Janše in SDS, tudi na nasprotni strani imamo enak problem.

V Sloveniji druge svetovne vojne na simbolni ravni v kontekstu notranjepolitičnih razmerij še nismo končali. Žal. Toda mene ta zgodba ne briga več. Približno vem, kaj se je dogajalo takrat, do prave resnice pa tako in tako ne bomo prišli, ker so že interpretacije zgodovine izpred 20 let popolnoma različne, kaj šele interpretacije zgodovine iz obdobja druge svetovne vojne. Toda mlade generacije to ne zanima več. To, kdo je 16. aprila 1943 ob 15.30 koga ustrelil, ni več relevanten podatek za današnje življenje. V Sloveniji imamo aktualne probleme in morali bi doseči soglasje, kako jih odpraviti.

Je dovolj, da je Zoran Janković po ugotovitvah KPK zamrznil predsedniško funkcijo v Pozitivni Sloveniji (PS), ali bi moral odstopiti kot predsednik stranke in kot župan? Bi SLS zdaj šla v morebitno koalicijo s PS?

To, kar je storil, ni nič. Dokler bo Zoran Janković zmrznjeni predsednik PS, SLS s to stranko ne bo v koaliciji.

Toda koalicije brez SDS ali PS ni mogoče sestaviti. Kje vidite rešitev te politične zagate?

Če bosta največji stranki vztrajali s svojima predsednikoma, nove vlade ne more biti. To pomeni, da gremo proti predčasnim volitvam – razen če se ne bo zgodilo kaj drugega. A za zdaj ni nobenih resnih pogovorov o sestavi kakršne koli druge vlade, čeprav je v medijskem prostoru ogromno pingponga v zvezi s tem.

Janković in Janša svojo obrambo pred KPK gradita na tem, češ da v postopku nista imela možnosti pritožbe na njene ugotovitve. Imata prav?

Bojim se države, ki bo na podlagi dnevnopolitičnih primerov in zahtev spreminjala zakonodajo. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije je bil sprejet v državnem zboru in velja. Bomo komisijo za preprečevanje korupcije ukinili? Če ne bo posledic za to, kar je ugotovila v primeru predsednikov največjih parlamentarnih strank, smo jo v resnici že ukinili. Najbrž vsi funkcionarji znamo in zmoremo zagovarjati svoje premoženje in pojasniti njegov izvor, ne glede na to, ali je zakon ustaven ali ne, ali gre za teorijo zarote in ali je šlo v postopku KPK kar koli narobe.

Če bi SDS predlagala drugega mandatarja, bi SLS sodelovala z njo v vladi?

Seveda bi. V času, v kakršnem smo, bi moralo biti na prvem  mestu to, da poiščemo rešitev znotraj obstoječe koalicije. S tem ne bi izgubili nič  časa in ne bi stopicali na mestu. Druga možnost je rešitev znotraj sedanje sestave državnega zbora, torej oblikovanje neke druge koalicije, najslabše pa bi bile predčasne volitve, saj z njimi izgubimo pol leta.

Verjamete, da bo gospod Janša odstopil ali predlagal glasovanje o zaupnici?

Ne vem, toda kakor koli obračamo, zanj, za SDS in za državo bi bilo najbolje, da sam predlaga drugega mandatarja iz svojih vrst ali tudi zunaj SDS. Ko pride do točke preloma pri zaupanju ljudi, je konec. Takrat je nesmiselno vztrajati, saj delaš škodo sebi, stranki in ne nazadnje državi. Je pa grozljivo nekomu reči, naj se umakne. Sam bi moral presoditi, kdaj je čas, da odide. In če bo dokazal svojo nedolžnost, se lahko vrne.

Vztrajate pri svojem odhodu iz aktivne politike. Kaj pa, če vas prosijo, da bi bili nov mandatar?

To preprosto ni mogoče. Kdo bi me pa prosil – Zoran Janković? Bodimo resni in realni! Če se bo znotraj te sestave državnega zbora oblikovala nova vlada in nova koalicija z drugim mandatarjem, mora biti to človek, ki bo v veliki meri sprejemljiv za oba ideološka tabora. To pomeni, da ne bi smel biti politik. V tem trenutku torej potrebujemo nekoga, ki nas bo vse skupaj povezal, ki bo  umiril strasti, sovraštvo in vse težke besede, ki padajo, da bomo lahko nadaljevali reformne ukrepe. Če bi bil novi mandatar spet strelovod za ideološke strele, pa je bolje, da gremo na volitve.  In če to osebo najdemo, bi se morali tisti, ki bi bili morda pripravljeni podpreti neko tehnično vlado, dogovoriti, kakšen bo njen program in kako dolgo jo nameravamo podpirati – leto dni ali dlje –, potem pa izpeljati predčasne volitve.

Bosta z ministrom Francem Bogovičem – enako naj bi storili ministri DeSUS in DL – odstopila v kratkem, da se bo  državni zbor z odstopnimi izjavami seznanil že na februarski redni seji?

Ne, mi bomo počakali na sprejetje delovnopravne zakonodaje. Ne zdi se mi korektno, da bi SLS iz vlade izstopila pred dokončanjem tega vladnega projekta, za katerega verjamem, da ga lahko državni zbor sprejme na februarski seji. Če bi odšla prej, to ne bi bilo pošteno do ministra za delo  Andreja Vizjaka, ki je v tem mandatu naredil ogromno in je tudi ta projekt dobro vodil. Februarska seja državnega zbora naj bi trajala do 8. marca in po tem datumu bova z Bogovičem odstopila kot ministra.

V sredo naj bi odstopil predsednik državnega zbora Gregor Virant. V tem primeru ga bo začasno nadomestil vaš poslanec Jakob Presečnik, in če iz vlade odide še SLS, bo z vrha parlamenta takrat odstopil tudi Presečnik?

Ne, državni zbor mora delovati. Če bi še njega dobesedno vrgli po tleh, bi bilo to neodgovorno, saj bi državo spravili v popoln kolaps, kot se je zgodilo Grčiji. Če se ministra SLS umakneva iz vlade, bo to dovolj jasno sporočilo, kaj si v stranki mislimo o poročilu komisije za preprečevanje korupcije.

Nimate slabe vesti, ker SLS nepričakovano zapuščate kot predsednik?

Stranko sem prevzel takrat, ko so jo že skoraj vsi odpisali in nam je v javnomnenjskih anketah kazalo, da imamo manj kot en odstotek podpore volilcev. Tudi njeno finančno stanje je bilo slabo. A smo medtem garali in nekaj malega naredili. SLS se v javnomnenjskih raziskavah trenutno giblje okoli četrtega mesta, v zadnjem času nam podpora rahlo raste, čeprav smo del te koalicije in smo sprejeli mnoge nepriljubljene ukrepe. A očitno ljudje zaznavajo malce drugačen pogled na politiko.

Ste prvi predsednik SLS, ki mu je uspelo zajeziti močan vpliv bratov Podobnik v stranki. Menite, da bosta z vašim odhodom spet prevladala?

Govorite o naših stricih iz ozadja?

Da.

Strici iz ozadja so, toda glede na to, da je izvršilni odbor stranke prevzel aktivno vlogo pri pogovorih o morebitnih kandidatih za novega predsednika, mislim, da velikih presenečenj ne bo. Smo pa seveda demokratična stranka, zato lahko za predsednika kandidira vsak, ki ga predlaga občinski odbor. Tako se utegne zgoditi, da bo na kongresu več kandidatov, vendar dvomim, da bi se lahko pojavil padalec, ki bi z vedrega neba priletel na kongres in dobil tolikšno podporo, da bi postal predsednik SLS.

Je vaš favorit Franc Bogovič?

Nimam favoritov. Izvršilnemu odboru sem zelo jasno povedal, da ne bom jaz postavljal predsednika, bom pa na kongresu podprl tistega, za katerega bom razumel, da ima največjo podporo. Mislim, da bi bilo napačno sporočilo, češ, Žerjav se umika, a si postavlja svojega človeka, prek katerega bo iz ozadja poskušal še naprej voditi stranko. Ne, Radovan tega ne bo počel in ne bo stric iz ozadja.

In kaj boste delali  po 2. marcu?

Vrnil se bom v gospodarstvo, najbrž si bom službo poiskal v tujini. Po tistem, ko sem napovedal, da ne bom več predsednik SLS, sem dobil tudi dve ponudbi iz zasebnega sektorja v Sloveniji. V zadnjem času po Prekmurju sicer krožita dve domišljijski zgodbi. Po prvi naj bi postal direktor murskosoboške splošne bolnišnice, po drugi – malce bolj logično domišljijski – pa naj bi se vrnil v Nafto Lendava, od koder sem prišel v politiko. A niti eno niti drugo ne drži.