"Ko je moj sin zavračal obtožbe in trdil, da niso resnične, sem vedel, da mu moram povedati. Povedal sem mu, naj me neha zagovarjati," je dejal 41-letni Armstrong in ob tem pogledal stran od Oprah ter malce zamežikal z očmi. Armstrong je govoril o 13-letnem sinu Luku, ki je najstarejši od njegovih pet otrok.

Hladen in aroganten

Med razpravo glede dosmrtne prepovedi tekmovanja pa je bil spet skoraj povsem isti hladni Armstrong, ki je že v četrtek sam sebe opisal kot arogantnega. Winfreyjeva ga je vprašala, ali je želja po vrnitvi na tekmovanja razlog za pogovor z njo. Armstrong je odgovoril, da želi spet tekmovati, ker je tekmovalen in rad trenira.

"To morda ne bo najbolj priljubljen odgovor, ampak če bi lahko šel nazaj in povedal, da bom dal to zgodbo za šest mesecev suspenza, mislim, da si to zaslužim. To so dobili vsi drugi," je dejal.

Enim šest mesecev, drugim dosmrtno

Armstrongovi kolesarski kolegi iz ekipe US Postal so v zameno za nižje kazni priznali zlorabo prepovedanih sredstev, je poudaril ameriški kolesar, oziroma so vedeli, da drugi člani ekipe jemljejo poživila. "Oni so dobili šest mesecev, jaz pa smrtno kazen. Ne pravim, da ni pošteno, ampak ni isto," je dejal.

Armstrong si je morda z intervjujem naredil medvedjo uslugo, če se izkaže, da je res nekajkrat lagal. Televizija ABC navaja besede preiskovalcev, ki pravijo, da se njegove trditve o tem, kdaj je nazadnje uporabljal doping, ne ujemajo z dejstvi. Armstrong je v prvem delu intervjuja, ki je bil posnet v ponedeljek v teksaškem Austinu, zatrdil, da se je nazadnje dopingiral leta 2005.

Prekršek že zastaral

Vendar pa naj bi ameriška protidopinška agencija Usada na testiranju leta 2009 odkrila, da si je pomagal s transfuzijo krvi. Razlog za laganje je enostaven, saj naj bi prekršek iz leta 2005 že zastaral, za kasnejše grehe pa ga lahko morda čaka tudi kazenski pregon.

Winfreyjeva ga je v četrtek ponovno povprašala o tem in Armstrong je ponovno zatrdil, da po letu 2005 ni jemal poživil, ker je to obljubil nekdanji soprogi Kristin, ko sta govorila o njegovi vrnitvi na dirke. Žena naj bi vedela dovolj, da mu je zabičala, da se lahko vrne na tekmovanja, vendar brez prepovedanih sredstev. "Rekel sem ji: 'zmenjeno'. In tega njenega zaupanja ne bi nikoli izdal," je povedal.

Sporna je tudi njegova trditev, da ni skušal nikoli podkupiti članov Usade. Vodja agencije Travis Tygart je pred časom za televizijo CBS povedal, da so mu Armstrongovi predstavniki ponudili t. i. "donacijo". Armstrong je v intervjuju to zanikal in pozneje ponovil še trikrat.

Manj dramatičen, a bolj čustven

Drugi del intervjuja z Winfreyjevo je bil malce manj dramatičen, ker je Armstrong že v četrtek priznal goljufanje, obenem pa zavrnil imenovanje drugih sostorilcev. V petek je bil pogovor malce bolj čustven, ko je šlo za njegovo družino. Takrat se je obžalovanje pokazalo tudi na njegovem obrazu.

Izrazi obžalovanja pa so bili najbolj avtomatični, ko je govoril o izgubi 75 milijonov dolarjev sponzorskega denarja, o slovesu od svoje dobrodelne organizacije Livestrong in dosmrtni prepovedi tekmovanja. Tisti, ki ga poznajo, pravijo, da je to njegov pravi obraz. Čustva in priznanje napak pa so jih presenetili.

Intervju s slavno spovednico slavnih Winfreyjevo težav nekdanjemu sedemkratnem zmagovalcu prestižne dirke Tour de France ni odstranil. Še vedno se sooča s tremi civilnimi tožbami, ki ga bodo olajšale za večino denarja, ki mu je še ostal. Winfreyjeva ga je vprašala, kako je z denarjem, pri čemer je previdno odgovoril le, da se sooča z veliko izgubo bodočega zaslužka.