»Izgubil sem zbranost prav za zadnji strel. Moja glava je bila že v smučini preden sem zadnjič ustrelil. Morda mi je na tej višini tudi malo zmanjkalo sape, napetost je narasla in prišlo je do te, zame začetniške napake,« je Jakov Fak našel edino šibko plat sprinterskega nastopa pod sončnimi južnotirolskimi vršaci, potem ko se je še petič v sezoni zavihtel na zmagovalni oder svetovnega pokala.

Znova izjemna predstava za učbenike, predstava, ki jo je napovedoval, saj je samozavestno trdil, da je forma v vzponu. Posebno strelska leže. V stoje je bil tako samozavesten, da je popokal v rekordno hitrih 21 sekundah. Ob tem je imel v zaključku veliko opravka z Andreasom Birnbacherjem. »Po zadnjem streljanju sem ob progi dobil informacije, da sem četrti. Zato sem pritisnil, kot sem le lahko, in dobro se je izšlo,« je opisal znova izjemni finiš, po katerem že slovi. »Seveda bi bilo lepše zmagati, če bi bil popoln na strelišču, a tudi tretje mesto je odlično. Je pa dobro izhodišče za zasledovanje,« je bil zadovoljen tudi s 6000 evri v žepu. Medtem ko je dvakrat več dobil natančni in 20 sekund hitrejši Rus Anton Šipulin, ki je po tekmi razkril, da ga je najbolj navdahnila četrtkova zmaga njegove sestre Anastazije Kuzmine (tekmuje s slovaškim potnim listom) in njemu ljub teren v osrčju Alp. Faka je prehitel le še Emil Hegle Svendsen, edini, ki je bil od zimskega lovca iz Gorskega kotarja hitrejši v smučini: »V čevljih sem imel ognjeno moč,« je slikovito pripomnil Viking.

Tudi Klemen Bauer je bil znova na poti za biatlonsko zgodovino, vendar mu ni uspelo podreti zadnjih, devete in desete tarče. Kljub temu da je bil znova med šesterico najhitrejših v smučini (Svendsen, Fak, Fourcade, Landertinger, Garaničev) je vseeno zdrsnil na 24. mesto. »Zaneslo me je čisto na koncu. V preveliki želji po več zadetkih. Bil sem blizu predstavi, kot je jo znova pokazal mojster Jaka,« je na pragu preobrata ostal Ihanec. »V Ruhpoldingu sem zgrešil prva dva strela stoje, tokrat zadnja dva. Občutek je že boljši, saj je zaradi velike nadmorske višine in prihoda na strelišče v klanec tu težje streljati. Tudi tokrat bom ponovil, da čudeža ob strelski preobrazbi čez noč ne morem narediti, če mi 'ničle' že dolgo ni uspelo narediti. Imam pa veliko upanja, da jo bom, saj sem na treningu zelo natančen. Visoko stopnjo samozavesti, ki jo pri streljanju leže že imam, moram le prenesti še na drugi del. Miselnost torej, da zmorem tudi stoje zadeti. Ne manjka veliko,« je prepričan Bauer, ki bo danes ob podvojenem streljanju začel lov za Fakom in Šipulinom po 1 minuti in 13 sekundah. Še manj, 46 sekund za njegovo sestro Anastazijo, pa se bo v smučino zapodila Bauerjeva nekdanja bližnja soseda Teja Gregorin. Fakov sostanovalec Janez Marič, ki se je poleg Andreje Koblar (dvakrat) doslej edini veselil zmagovalnega odra v Anterselvi, za drugo mesto, ter Peter Dokl sta se ob štirih obkroženih kazenskih krogih po sprintu že lahko začela pripravljati na nedeljsko štafetno tekmo. Tudi tam imajo visoke cilje.