Harrich trdi, da je uspešno modificiral protein, ki ga virus hiv potrebuje za razširjanje, tako da preprečuje nadaljnji razvoj virusa.

"Še nikoli nisem videl česa takega. Modificiran protein vsakič deluje. Če se bodo te raziskave nadaljevale, pri čemer se je treba zavedati prisotnosti mnogih ovir, bi lahko vodile v razvoj zdravila proti aidsu," je zatrdil avstralski znanstvenik.

Harrich je povedal, da je spremenjen protein, ki ga je poimenoval Nullbasic, v laboratoriju izkazal posebne zmožnosti preprečevanja razvoja virusa, kar daje upanje za preprečevanje širjenja aidsa in zdravljenje že okuženih z virusom hiv.

Virus bi celico okužil, ne bi pa se širil

"Virus bi lahko sicer še vedno okužil celico, vendar se ne bi razširjal. Bolnik bi bil še vedno okužen, saj ta metoda ni popolno zdravilo za virus, vendar bi bil pri uporabi tega zdravljenja virus v mirovanju in se ne bi razvil v aids," je razložil Harrich in dodal, da bi s tovrstnim zdravljenjem okuženec lahko vzdrževal zdrav imunski sistem.

Preizkusi proteina na živalih naj bi se sicer pričeli naslednje leto, uporaba pri zdravljenju ljudi pa je po ocenah predvidena šele čez nekaj let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.