Šempeter - Vrtojba. Medtem ko si eden najbogatejših Slovencev Sergej Racman prek družbe Priori, ki je stoodstotni lastnik Alee Iacte, vnovič prizadeva za pridobitev koncesije za igralni salon na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda v Vrtojbi, pa je pričakovano odločno proti temu nastopil predsednik uprave Hita Drago Podobnik.

Kot smo poročali, je pred dnevi svoje nestrinjanje sporočil tudi šempetrsko–vrtojbenskemu županu Milanu Turku, vendar pa odgovora ni prejel. »Ugotavljamo, da je bila politika podeljevanja koncesij, ki je večkrat v zgodovini slovenskega igralništva povzročila zaostreno konkurenco, napačna. Igralni saloni so se dobesedno razpasli v neposredni okolici obstoječih igralnic in parazitsko izkoriščali svojo lokacijo. V primeru podelitve koncesije za igralni salon v Vrtojbi bi se prihodek ponovno zgolj prerazporedil in dodatno oslabil obstoječe koncesionarje. Podatki jasno kažejo, da je na poslovanje družbe Hit, ki je nekaj let poslovala z izgubo, vplivala tudi podelitev dveh koncesij v letih 2007 in 2009,« pravi predsednik uprave Hita, ki je lani v svojih igralnicah naštel 1,2 milijona gostov, kar je za 7 odstotkov manj kot leto poprej.

»Razmere na naših primarnih tržiščih so se v drugi polovici leta 2012 zaostrile do te mere, da so neposredno ogrozile konsolidacijo in za predvidoma za dve leti podaljšale sanacijo družbe Hit. Poleg tega plačujemo previsoke davke – samo lani smo državi plačali 42 milijonov evrov. Skupno davčno breme v tej krizi je pretirano. Še ena koncesija bi to stanje samo še poslabšala in pripeljala do tega, da bi morali zapreti igralnico v hotelu Park. Ob delo bi v tem primeru bilo vsaj 300 zaposlenih.«

Vodstvo Hita se še vedno pogovarja s strateškimi partnerji v skladu z navodili ministrstva za finance in nadzornega sveta družbe. Predsednik Hitove uprave ob tem pravi, da bo treba spremeniti igralniško, kadilsko in delovno zakonodajo. Še zlasti bo pomembno lastništvo, saj se po njegovih besedah noben strateški partner ne bo zadovoljil z 20 do 49 odstotki, ampak bo zahteval 51- in več odstotni delež, je še povedal Podobnik.

Naj spomnimo, da je 2000 evrov, ki jih je prek avstrijske banke Bawag PSK na račun Turkovega podjetja Intrahit nakazal Kristjan Žagar, nedavno zasegla policija, ki je Žagarja tudi kazansko ovadila. Nakazilo so nekateri želeli prikazati kot podkupnino za podporo projektu, ki ga župan Turk zaradi novih delovnih mest tako in tako podpira. jal