Združenje tujih dopisnikov Hollywooda podeljuje nagrade tako za filme, ki se prikazujejo v kinodvoranah, kot za filme in oddaje za televizijo. Pri filmih za velika platna zlati globusi delajo konkurenco odmevnejšim oskarjem in Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti se tega zaveda, zato je objavo nominacij in podelitev oskarjev letos premaknila na zgodnejši datum. Nominacije so objavili v četrtek, le nekaj dni pred podelitvijo zlatih globusov.

Zgodba o ameriškem predsedniku v času državljanske vojne v ZDA Abrahamu Lincolnu se bo poleg za naslov najboljšega filma leta med drugim potegovala še za nagrade za najboljšo režijo (Steven Spielberg), glavno moško (Daniel Day Lewis) in glavno žensko vlogo (Sally Field) ter za stransko moško vlogo (Tommy Lee Jones).

Lincolnu sta tesno za petami Misija Argo, film o eni redkih uspešnih operacij ameriške obveščevalske agenije Cia, ki jo je režiral Ben Affleck, ter po mnenju nekaterih kritikov precej rasističen film Quentina Tarantina Django brez okovov.

Nominacije za režijo so dobili le ustvarjalci dramskih filmov. Poleg Spielberga (Lincoln), Tarantina (Django brez okovov) in Afflecka (Misija Argo) še Kathryn Bigelow (00:30 - Tajna operacija) in Ang Lee (Pijevo življenje).

Zlate globuse podeljujejo še v kategoriji najboljših glasbenih filmov ali komedij ter v več televizijskih kategorijah. V tekmi za najboljšo televizijsko dramo s petimi nominacijami vodi zgodba o nekdanji podpredsedniški kandidatki ZDA Sarah Palin ("Game Change"), s štirimi nominacijami pa sledi serija "Homeland", ki je lani dobila štiri televizijske nagrade emmy.

Voditeljici Tina Fey in Amy Poehler pa ne bosta le zabavali občinstva, ampak tudi tekmovali ena proti drugi v kategoriji najboljše ženske vloge v televizijski seriji, komediji ali musicalu. Feyjeva je nominirana za vlogo v seriji "30 Rock", Poehlerjeva pa v seriji "Parks & Recreation".