Izola.Izolska občina je lansko poletje ugotovila, da je veliko plinskih peči v občinskih stanovanjih v Livadah dotrajanih in potrebnih temeljitega servisa. Do konca leta so zato pregledali in popravili prav vse peči v občinskih stanovanjih, štiri peči so zamenjali, najemnikom pa so dali tudi natančna navodila, kako naj s plinskimi pečmi in napeljavo ravnajo, da bi preprečili morebitne nesreče. Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so v izolskih Livadah pogoste, vendar se jih k sreči večina ne konča tragično. Je pa leta 2006 v kopalnici v Livadah zaradi zastrupitve umrlo mlado dekle.

Ne spustijo jih v stanovanje

»Mi smo v naših stanovanjih opravili vse, kar je potrebno, kakšno je stanje v lastniških stanovanjih, pa ne vemo. Zato pozivamo vse stanovalce, naj se ne igrajo s svojimi življenji in življenji svojih bližnjih in naj opravijo ustrezne servise na pečeh in napeljavah,« pravi izolski župan Igor Kolenc.

Izolska občina je za investicijo porabila 32.000 evrov, med pregledom stanja na terenu pa so ugotovili, da veliko stanovalcev malomarno ravna s pečmi, prezračevalnimi jaški in drugo plinsko napeljavo, kar pa je lahko razlog za nesreče, ki lahko terjajo tudi človeška življenja. Podatka o tem, koliko plinskih peči dejansko je v Livadah in koliko jih ni ustrezno pregledanih, izolska občina nima. Vodstvo trdi, da do teh podatkov tudi ne more priti. Na terenu se namreč dogaja, da lastniki stanovanj serviserjev ali dimnikarske službe ne spustijo v stanovanje. Zadeve nato lahko dobijo v obravnavo ustrezne inšpekcijske službe, ki pa po trditvah pristojnih dimnikarski službi ali občini ne dajejo povratnih informacij, ali in kako so sploh ukrepali in kaj so ugotovili.

Prezračevalni jašek kot skladišče

Izolska občina je med svojimi najemniki opravila tudi anketo, ki je pokazala, da se kar 33 odstotkov najemnikov ob uporabi plina ne počuti varno. Kar 73 odstotkov najemnikov pa bi predvsem zaradi visoke cene plina raje izbralo drugačen način ogrevanja. Vendar na izolski občini najemnike in vse preostale prebivalce Livad opozarjajo, da ogrevanje na trda goriva ob tem ne pride v poštev, saj dimniki v stanovanjskih blokih v Livadah praviloma niso namenjeni za vsakodnevno ogrevanje, temveč je to dovoljeno le v izrednih razmerah.

Mihael Gruden iz dimnikarske službe E. D. T. Servis je pojasnil, da bi vsakodnevna uporaba lahko povzročila požare, kar se je ponekod v Ljubljani že zgodilo. Izolski župan zato poziva vse stanovalce v Livadah, naj dimnikov ne uporabljajo za peči na trda goriva, alternativo vidi kvečjemu v ogrevanju na elektriko. »V roku treh let pa naj bi v Izolo prišel tudi zemeljski plin, ki je bistveno cenejši, zato izolska občina plinskih peči v svojih stanovanjih ne bo menjavala,« je pojasnil Kolenc. Nekateri najemniki so namreč predlagali, da bi morda občina v stanovanja vgradila električne bojlerje.

Gruden je še pojasnil, da večina blokov v izolskih Livadah nima ustrezno zgrajenih prezračevalnih jaškov. Teh je po njegovih navedbah premalo, ker so pač projektanti med gradnjo pred 30 leti imeli druge standarde in napačne izračune. Poleg tega so nekateri prezračevalne jaške namenili za skladišče metel, cevi za klimatske naprave in podobno, zato je tveganje kopičenja ogljikovega monoksida še toliko večje.