Obiskali smo družino Kocijančič v Goriških brdih, ki jo marsikateri ljubitelj vina pozna po odličnih vinih z značajem, vinih ZANUT. Pokramljali smo o minulih praznikih in o novih načrtih za letošnje leto. Eden izmed njih je vsekakor boljša dostopnost vin ZANUT slovenskim ljubiteljem vina in gurmanom. Kmalu na www.shop.restaurantclub.si! Če vas zanima, kje najdete najboljši slovenski merlot ali najbolj aromatičen sauvignon, naj vam izdamo, da je to zagotovo na skrajnem zahodu Goriških brd, v vasici Neblo, pri Borutu Kocijančiču, v vinski kleti ZANUT (www.zanut.si).

To je družinska kmetija, ki s spoštljivim odnosom do narave in tradicije, z veliko ljubeznijo do domačih brajd ter novimi znanji in sodobno tehnologijo ustvarjajo zgodbo odločnih vin – vin s karakterjem. Vsako vino ima svoj značaj, vsako je zgodba zase, a vsa, brez izjem, nosijo v sebi sporočilo o ljudeh, ki jih negujejo, in o pokrajini, iz katere izhajajo. Kot odraz terroireja so vsa vina izredno mineralna in topla, okrogla in krepka, polna sončne energije, pridelana izključno iz visokokakovostnega grozdja iz njihovih lastnih vinogradov. Omenjeni merlot je na voljo le v najboljših letnikih pod imenom Merlot Brjač ZANUT, vino iz izbranih grozdov zelo zrelega merlota iz vinograda Brjač, ki več kot tri leta zori v 500-litrskih hrastovih sodih, da dozori v popolnoma harmonično vino polnega telesa in bogate, intenzivne arome. Rubinasto rdeče barve, zelo intenzivnega, bogatega vonja, v katerem začutimo note marmelade mešanih rdečih sadežev, čokolade, vanilje in tobaka, rdečega popra in drugih začimb. Je polnega, intenzivnega in dolgotrajnega okusa, toplo in mogočno, z žametnimi zrelimi tanini. V Gorjakovem Vinskem vodiču 2012 je ocenjen kot najboljši merlot v Sloveniji, visoko cenjen je tudi v tujini, že večkrat je prejel 90+ točk od 100 pri ocenjevanju revije Wine and Spirits Magazine v ZDA. Enako visoko se uvršča tudi ZANUT Sauvignon, ki je slamnato rumene barve z iskrivimi zelenkastimi odtenki, močne in bogate arome: najprej nas premami vonj bezgovih cvetov, nato pa še navdušujoč val začimb – od bazilike, rožmarina, paradižnikovega lista, paprike prek muškatnega oreha do popra, črnega in rdečega, in še naprej. Eksplozivno aromatično vino, ki je v ustih žametno elegantno, z bogatim, polnim in hkrati harmonično svežim obstojnim okusom.

Seveda so tu še preostala vina, sveža rebula, avtohtona briška sorta, nežen, eleganten sauvignonasse, včasih znan kot tokaj, krepek, odločen sivi pinot, sadna merlot in cabernet sauvignon ter jama in augustus za tiste, ki se radi z vinom razvajajo.

Razvajajte se. Privoščite si kozarček dobrega. www.shop.restaurantclub.si mšk