Najprej moramo vedeti, katere ribe in rastline sodijo skupaj. Nekaterih vrst rib ni zaželeno imeti v istem akvariju, tudi rastlinje ima svojo specifiko. Temu nato prilagodimo podlago, pesek in dekoracijo akvarija. Kam postaviti akvarij? Južna stran ni priporočljiva, ker se zaradi sončnih žarkov še bolj razvijajo alge, ki si jih ne želimo imeti. Ribe se bodo bolje počutile, če jim bomo na eni strani naredili ozadje, pa tudi naše plavajoče barvite ljubljenke bodo bolj prišle do izraza. Eno stran torej pobarvajmo ali namestimo nanjo sliko ali akvarijsko tapeto. Še večji učinek lahko dosežemo tako, da naredimo ozadje iz luknjičastega stiropora, saj dosežemo reliefno globino.

Naša nova pridobitev mora biti dovolj velika, imeti primerno tehnično opremo, naravno podlago in dekoracijo, primerno kulturo mikroorganizmov in polžev, ustrezne kvalitetne rastline in ribe. Ribe moramo pravilno hraniti, vodo v akvariju redno testirajmo in prostor redno vzdržujmo.

Za začetnike strokovnjaki priporočajo manj zahtevne ribice – to so gupiji in platiji, ki ne potrebujejo nič posebnega, le voda naj ima okoli 19 stopinj. Platiji spadajo med živorodne ribe. Mladiči takoj po kotitvi začnejo iskati hrano. Samci gupiji so zelo barviti, samice pa bolj brezbarvne. Pri vzgoji gupijev nas vedno presenetijo njihove čudovite barve. Zmotno pa je mišljenje mnogih, da je zlata ribica pravšnja za začetnike. Bolje je imeti denimo kardinalko, ki je hladnovodna, majhna, trpežna, odporna proti boleznim, živi tudi 12 let in jo lahko uspešno gojimo tudi v manjših akvarijih, ki pa morajo vseeno imeti biološki filter in biti po možnosti zasajeni s pravimi podvodnimi rastlinami. Seveda pa je nujno treba opozoriti na to, da vedno kupujmo zdrave ribe.

Prvi akvarij naj bo čim večji, saj so ti bolj stabilni, z njimi je manj dela in lažje absorbirajo morebitne začetniške napake. Najbolje je izbrati akvarij, katerega prostornina je vsaj 50 litrov. Za čisto vodo uporabite keramiko v filtru, ki uničuje nitrate. Alge naj čistijo za to nalogo primerni somiči ali pisani akvarijski polžki. Akvarijske rastline imajo zelo pomembno vlogo v akvariju. Olepšujejo naš akvarij in so zelo koristne, saj delujejo kot naravni filter in nam s tem olajšajo skrb. Poleg tega tudi dodatno oksigenirajo vodo. Tudi pri izbiri akvarijskih rastlin je potrebno načrtovanje.