Mali drobni Therese »Duracel« Johaug je uspelo skoraj nemogoče, saj je nadoknadila kar debelo minuto in pol, ostalo je 27 sekund. »Ko bi le začela pol minute prej,« je potožila Norvežanka. Rus Aleksander Legkov je kljub 15 kazenskim sekundam, ki jih je dobil zaradi vrivanja v smučino v finišu sobotne tekme, v famoznem vzponu strl trikratnega zmagovalca Daria Cologno, rojaka Maxima Vyležanina in razočaranega Pettra Northuga. Viking tako neuspešno lovi veliko zmago enega izmed vrhuncev sezone, podobno kot jo je pred leti Petra Majdič. »Nisem čutil nog, 'pod pokrovom' pa je bilo pol klanca vse črno,« je slikovito pripomnil Petter Northug. Zaradi velikonočnega vremena je na 27. rojstni dan tekel v kratkih hlačah in kratkih rokavih.

Prvič v sedmih izvedbah slovenskih tekačic ni bilo do cilja. Po dveh dobrih nastopih v Dobbiacu, posebno na jubilejni 50. etapi, ko je na zasledovalni tekmi na 15 kilometrov drsalno dosegla 19. čas in bila celo hitrejša od Justyne Kowalczyk, je Barbara Jezeršek zelo optimistična odšla na prizorišče bližnjega svetovnega prvenstva. Na sobotni tekmi v klasiki pa je v cilj kljub naskoku pritekla zadnja. »Ponovil se je Oberhof. Poleg težav s smučmi bom morala tudi sama pri sebi razčistiti, da se v takih primerih borim do konca in dam vse od sebe. Ker so me že v začetku vse prehitele, mi je vse padlo dol. S tem se moram soočiti. Dobro, da imam do naslednjih tekem v Sočiju tri tedne časa,« se je tolažila Barbara Jezeršek. S tem ko je zdrsnila na začelje uvrščenih, se je skupaj s trenerjem Markom Gracerjem odločila, da do vrha smučišča ne bo tekla. Gracer je ocenil, da je s takim zaostankom nesmiselno nadaljevati. Lovorika kresničke, ki jo virtualno dobi zadnja, pa tudi nima posebnega ugleda, kot vesta Vesna Fabjan s prvega Toura in Maja Benedičič z drugega. »Sama sem razmišljala, da bi tekla, a smo se potem pogovorili in zadnji dan izkoristili za testiranje smuči na prizorišču svetovnega prvenstva. Da sem izbirala in testirala nove smuči, je morda le bolje, kot če bi lovila tudi kakšno točko. Do zdaj nisem imela pravih smuči za južen moker sneg. Tour je bil tako povsem drugačen, kot sem si ga predstavljala. Zame se je v glavi končal že drugi dan v Oberhofu, po desetki v klasiki, « je priznala Jezerškova.

»Tour je bil slab,« je ocenil Marko Gracer. V uteho so le točke za trideseterico Alenke Čebašek (zmagovalke včerajšnje domače tekme za Pokal Bohinja na Pokljuki z več kot 300 tekači, op. p.) na prologu v Oberhofu ter Fabjanove in Čebaškove na sprintu v Munstertalu. Dobre vesti je Gracer dobil vsaj s tekme celinskega pokala v Oberwiesenthalu v Nemčiji, kjer je Rok Tršan po več kot desetih letih znova pritekel na zmagovalni oder med člani na sprintu v klasiki. Tudi Katja Višnar je z drugim mestom na Romjulsrennet (23 km), minuto za junakinjo tekme v Canmoru, Norvežanko Maiken Caspersen Falla, dala vedeti, da bo na naslednjo pokalno tekmo v Liberec prišla dobro pripravljena. »Razmišljam, da bi v Liberecu dal priložnost tudi kateri od mlajših, Niki Razinger ali Ani Lampič,« je še namignil Gracer. mm