Prav na izboljšavah na dresih, smučeh, čevljih in vezeh velesile iščejo inovativne rešitve, ki bi jim prinesle prednost pred konkurenco. Zaradi uporabe visoke tehnologije lahko v bitki za material sodelujejo le bogate veselile, ki imajo denar za investicije v izboljšave. Na turneji so za največ razburjenja poskrbeli Norvežani, ker je selektor Stöckl skupaj z očetom, ki je inženir za nizke gradnje, razvil poseben čevelj s podaljšanim jezikom, ki naj bi skakalcu prinesel več trdnosti in stabilnosti v zraku.

Avstrijci so skočili v zrak tako kot na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru, kjer je Švicar Simom Ammann postal dvakratni prvak z novim modelom vezi. Mednarodna smučarska zveza (Fis) obakrat ni našla nič spornega. V primeru novega čevlja, v katerem skačeta le Jacobsen in Hilde, saj drugim glede na tehniko ne ustreza, je vse več indicev, da gre za lažni manever, s katerim so Norvežani preusmerili pozornost konkurence, da ni opazila in ne vtika nosu v izboljšave na preostalih področjih. Zlasti kombinezoni naj bili skrojeni na na robu pravil, s čimer je povečana plovnost.

Na tekmah opremo kontrolira Avstrijec Sepp Gratzer. »Ker je pravil veliko, en človek ne more kontrolirati vsega. To je tako, kot če bi imel v razredu 70 učencev in je nemogoče, da učitelja ne bi nihče prevaral,« pravi selektor Nemčije Werner Schuster. V isti sapi je dodal, da nemška reprezentanca v oboroževalni tekmi za opremo igra pošteno, in predlagal, da Fis zaposli več kontrolorjev za pregled opreme.

Selektor slovenske reprezentance Goran Janus se zaradi vojne na področju materiala ne vznemirja. Slovenci so opremo testirali pred sezono, kombinezone šivajo v Sloveniji, smuči izdelujejo v Begunjah, vezi in nov čevelj zlasti Kranjec razvija v povezavi s Petrom Slatnerjem.