Nič presenetljivega ni, da bo ameriška tovarna sanj tudi letos ponujala pisano pahljačo žanrske produkcije, ki sledi načelu »za vsakogar nekaj« in logiki »stavi na zmagovalnega konja, dokler mu ne zmanjka sape«. Z lestvice najbolj pričakovanih hollywoodskih filmov leta, ki jo je objavil spletni portal Yahoo!, smo izbrali nekaj primerkov. Poleg ekranizacij priljubljenih literarnih (in stripovskih) del naj bi blagajne po svetu polnili tudi novi odmerki franšiz in filmskih serij Drzni in hitri, Iron Man, Zvezdne steze, Jaz, baraba, Igre lakote, Thor, Hobit in Scary Movie – film, da te kap. Če bo šlo vse po sreči, pa bomo morda že letos pred kamero velikega ameriškega mojstra občudovali tudi slovensko igralko.

Romantika in nadnaravno

Najstnike pa tudi tiste, ki so med prebiranjem in ogledovanjem vampirske sage Somrak že prestopili v svet odraslih, bo marca v dobro voljo spravila ekranizacija romana Duša (The Host) avtorice Stephenie Meyer. Še posebej pa bo najbrž vznemirila »twi-hardovce«, kot se imenujejo najbolj zvesti privrženci te sage. Gledalci se bodo zatopili v znan zaplet: Zemljo napadejo »miroljubni vsiljivci«, ki si prisvojijo človeška telesa in vanje naselijo svoje »čiste duše«.

Seveda ne bo šlo tako zlahka, saj se jim bo zoperstavila prav posebna junakinja Melanie (zaigrala jo bo vzhajajoča zvezda Saoirse Ronan) in podala lekcijo o odrešilni moči ljubezni. Film bo režiral Andrew Niccol, znan kot scenarist in producent Trumanovega šova (1998).

Naveza očeta in sina

Na svoj račun bodo februarja prišli ljubitelji korenjaka Brucea Willisa in možatih izzivov, ki mu jih že četrt stoletja zastavlja franšiza Umri pokončno. V ospredju tokratne zgodbe z zvenečim podnaslovom Dober dan za smrt bosta seveda policist John McClane (petič Bruce Willis) in njegov sin Jack (Jai Courtney): v Rusiji se bosta spopadla s kriminalnim podzemljem.

A to ne bo edina zgodba, s katero bodo ameriški studii preostali svet podučili o družinskih vrednotah in izzivih očetovstva. Will in Jaden Smith bosta v znanstveni fantastiki After Earth zaigrala v vlogah očeta in sina ter mimogrede pokazala, kako je na neprijazni Zemlji mogoče preživeti tisočletje po tistem, ko jo je človeštvo zapustilo. Režiral bo Manoj Nelliyattu Shyamalan, ki je občutek za prikazovanje družinskih odnosov demonstriral že v filmu Šesti čut (1999).

Spodletele ameriške sanje

Romaneskna klasika Veliki GatsbyFrancisa Scotta Fitzgeralda bo doživela še eno povečavo na veliko platno, tokrat v 3D-tehniki. Če bo najsodobnejša tehnologija kaj pripomogla k sporočilnosti v več dimenzijah, bomo videli maja. Nesrečnega povzpetnika Jayja Gatsbyja bo odigral Leonardo DiCaprio, za režijo pa bo poskrbel Baz Luhrmann (Romeo in Julija, Moulin Rouge!). V vlogi sodobnega povzpetnika, borznega mešetarja bo DiCaprio zaigral tudi v novem filmu mojstra Martina ScorsesejaThe Wolf of Wall Street, ki naj bi bil končan že letos. V eni od stranskih vlog se bo pojavila Katarina Čas.

Zadnja prekrokana noč

Kot rečeno ljubitelji franšiz in serij ne bodo prikrajšani. Pred poletjem bo znova udarila pijanska bratovščina Bradleyja Cooperja, Eda Helmsa in Zacha Galifianakisa, znova pod taktirko režiserja Todda Phillipsa. Ta obljublja, da bo sklepni del trilogije Prekrokana noč prinesel presenečenja, ki so v drugem delu nekako izostala. Tokrat ne bo nobene poroke in nobene bratovščine. Kaj gre potem sploh lahko narobe? Morda dejstvo, da se bo v film vrnil nihče drug kot Mike Tyson.

Čez lužo bodo s pomočjo tandema režiserja Zacka Snyderja in producenta Christopherja Nolana ponovno oživljali tudi največjega svetovnega superjunaka vseh časov – Supermana. Zgodba o genezi heroja s planeta Krypton bo slovenske kinodvorane začela osvajati junija z imenom Jekleni mož (Man of Steel).

Najbolj iskani človek stoletja

Že ta mesec pa v slovenske kinematografe prihaja težko pričakovani 00:30 – Tajna operacija (Zero Dark Thirty), zgodba o desetletnem lovu na Osamo bin Ladna, ki je v ameriških ameriških političnih in obveščevalnih krogih sprožila precej razburjenja. V film je namreč vključen prizor, v katerem z metodo navideznega utapljanja mučeni moški vendarle pove nekaj, kar Cii pomaga najti pot do najbolj iskanega človeka na svetu. S tem po oceni kritikov film namiguje, da so bile sporne metode zasliševanja bistvenega pomena za lociranje bin Ladnovega pakistanskega skrivališča. V vlogi analitičarke Cie bo zaigrala Jessica Chastain (Drevo življenja, Zaklonišče, Služkinje). Pod film se podpisuje režiserka Kathryn Bigelow in njena desna roka, novinar in scenarist Mark Boal, s katerim je ustvarila že Bombno misijo, zmagovalni film oskarjev pred dvema letoma.

Ali ima dvojec tudi tokrat »potencial za nagrade« utegne namigniti že podelitev zlatih globusov, ki bo 13. januarja. Na podelitev ta film prihaja s štirimi nominacijami, torej s tremi manj kot zgodovinska drama Lincoln režiserskega zvezdnika Stevena Spielberga. Ta je pod drobnogled vzel zadnje mesece ameriškega predsednika Abrahama Lincolna in njegovo prizadevanje ratificirati trinajsti amandma k ustavi, ki prepoveduje suženjstvo (šestnajstega predsednika ZDA je utelesil Daniel Day-Lewis).