Trebnje. Svetniška skupina trebanjske SLS, ki jo vodi dr. Jože Korbar in šteje tri občinske svetnike, je sledila zahtevam vrha stranke in izstopila iz koalicije z županom Alojzijem Kastelicem. Vodstvo SLS je od trebanjskega odbora 20. decembra, dan po drugem trebanjskem puntu, zahtevalo, naj se takoj distancira od župana Kastelica in ga pozove k odstopu, če sam »ne želi ali noče prevzeti svoje etične odgovornosti tako, da bi odstopil sam. Ni mogoče dopuščati pravnomočno obsojene osebe na položaju župana,« je med drugim zapisalo vodstvo SLS z Radovanom Žerjavom na čelu.

Občinski odbor stranke je še isti dan sklical izredno sejo in sprejel sklepe, s katerimi je včeraj obvestil tako koalicijske partnerje kot tudi župana Kastelica. Po Korbarjevih besedah bi župan z odstopom razbremenil delovanje občinskega sveta nepotrebnih političnih trenj med svetniškimi skupinami. Kot dodaja, pa si bo stranka »še naprej prizadevala za razvoj občine Trebnje v skladu z volilnim programom«, s katerim so nastopili na zadnjih volitvah.

Tudi po mnenju podžupana Silvestra Prparja iz SLS sama sestava koalicije ni tako pomembna, pomembno je, kot pravi, podpirati dobre projekte. »Če si v opoziciji, še ne pomeni, da boš nasprotoval vsem županovim projektom. Mi bomo še naprej podpirali projekte, za katere bomo ocenili, da so dobri,« pravi.

V Kastelčevi koaliciji je tako za zdaj ostalo le še devet svetnikov od 21, kolikor jih sedi v občinskem svetu. Vendar Kastelic, ki je bil včeraj zelo redkobeseden, pravi, da »to ni nobena tragedija«. Še vedno pa ostaja pri tem, kar je povedal že konec lanskega leta, da bo o svojem odstopu razmislil po novem letu oziroma po sprejetju proračuna, o katerem naj bi po njegovih besedah odločali prihodnji mesec. ds