Med enega najbolj zadovoljivih dogodkov v življenju lahko brez dvoma uvrstimo pismo oziroma elektronsko pošto ali celo telefonski klic potencialnega delodajalca z obvestilom, da smo vabljeni na razgovor za zaposlitev. Gre za izjemno samopotrditev in ob taki novici nas navadno prevzame občutek uspeha in zmage.

Vendar se ob pripravi na razgovor prej ali slej začenjamo soočati s tesnobo, strahom pred zavrnitvijo in nezadovoljstvom nad življenjepisom in kariernimi ter drugimi dosežki. Seciramo vsako zapisano besedo, iščemo napake in potencialne šibke točke, zaradi katerih nam bi lahko sanjska zaposlitev spolzela med prsti. Ugibamo tudi, kakšna vprašanja nam bodo na razgovoru zastavili in kaj bo, če se zgodi tisto najbolj grozno, da ne bomo znali odgovoriti. Take in podobno črnoglede misli načenjajo našo samozavest ter nam jemljejo pozitivno naravnanost in energijo, ki bi jo lahko usmerili v uspešno in čim manj stresno pripravo na zaposlitveni razgovor.

Koraki za uspešno pripravo na zaposlitveni razgovor

1. Obleka in videz

O osnovnem bontonu pri poslovnem oblačenju, ki narekuje nekatere železne zapovedi, ki so kandidatom zelo dobro znane, danes ne bi podrobneje govorili. Pri zunanjem videzu in obleki, ki jo izberemo za razgovor, je poleg teh pravil pomembno tudi, da se v oblačilih počutimo udobno. To pa seveda ne pomeni, da na razgovor pridemo v kavbojkah ali športnih oblačilih. Udobno pomeni, da gre za oblačila, ki so nam prav, ki nam niso pretesna, prekratka ali prevroča. Tako se na razgovoru ne bomo ukvarjali s prekratkim krilom ali slabo prilegajočo se srajco, kar lahko pusti občutek, da smo nervozni.

2. Osnovne informacije o podjetju

Pred razgovorom za zaposlitev je seveda treba tudi raziskati in pridobiti informacije o potencialnem delodajalcu. Pri pridobivanju teh informacij se lahko hitro zapletemo v past pridobivanja preveč informacij, ki za razgovor, še bolj pa za samo razpisano delovno mesto sploh niso bistvene. Zbiranje informacij o podjetju ni namenjeno temu, da kadrovika očaramo s popolnim poznavanjem lanskoletnih finančnih izkazov podjetja (razen, če se potegujemo za mesto finančnega analitika), namenjeno je čim boljši pripravi na delovno mesto, za katerega se potegujemo. Tako se bomo namreč lažje in hitreje vključili v novo delovno okolje ter bolj učinkovito opravljali svoje delo.

3. Logistika

Pred razgovorom se seveda tudi pozanimamo, kje in kdaj bo razgovor. Na sedežu podjetja? V njegovi podružnici? Pri kom naj se zglasimo ob prihodu? Navadno so povabilu za razgovor priložena tudi navodila, če teh ni ali pa niso dovolj jasna (nazadnje so me na zaposlitveni razgovor povabili na državni praznik, pri čemer je šlo je za očitno tipkarsko pomoto), pa se kar pogumno obrnemo na osebo, ki nas je povabila na razgovor, in jo prosimo za dodatne informacije

4. Kratek in zaokrožen povzetek svojega življenjepisa in kariernih ciljev

Kratek in strnjen govorni povzetek osebnih lastnosti, dosežkov in kariernih ciljev (t. i. elevator speech) je namenjen temu, da se kandidati v nekaj stavkih predstavijo ter izpostavijo svoje prednosti in ključne lastnosti, zaradi katerih so najprimernejši za ponujeno delovno mesto. Pomembno je, da ta, osebna predstavitev ni naučena na pamet in deklamirana, temveč da se naučimo o sebi govoriti sproščeno in samozavestno.

5. Vprašanja za kadrovika

Proti koncu zaposlitvenega razgovora kadroviki kandidatom večinoma omogočijo, da tudi sami zastavijo nekaj vprašanj. Mučen in na videz neskončno dolg trenutek, ko kadrovik, potem ko je izčrpal svoj nabor ključnih vprašanj, obmolkne, nato pa vpraša, ali imate tudi sami kakšno vprašanje o podjetju ali v zvezi z delovnim mestom. Z vprašanji, ki si jih lahko pripravimo vnaprej in ki pričajo o našem poznavanju podjetja, razmer v panogi ter nalogah na delovnem mestu, lahko pokažemo, da razmišljamo podobno kot delodajalec – da smo usmerjeni v reševanje njegovih problemov. Tej priložnost se nikar ne odpovejte, temveč jo raje izrabite ter poskusite tudi sami pridobiti čim več informacij o organizacijski kulturi ter načinu dela v podjetju. Vprašanje pa lahko seveda zastavimo tudi zato, da ugotovimo, ali služba sploh ustreza našim kariernim ciljem.

Pokažite svoje dobre plati

Pri pripravi na uspešen zaposlitveni razgovor je ključna enostavnost. Ne kompliciramo! Držimo se tistega, kar že vemo, in tistega, za kar vemo, da smo dobri. Če se bomo večer pred razgovorom trudili zapomniti si čim več faktografskih podatkov in vnaprej pripravljenih odgovorov na najpogostejša vprašanja, bomo tremo in živčnost le poglobili. Na razgovoru bomo tako delovali nesproščeno in naučeno.

Ne igrajte, bodite pristni in to, kar ste

Nasvet ekipe Zaposlim delodajalca za vse, ki boste v prihodnjih dneh sedli nasproti kadrovika in ga poskušali prepričati, da ste prav vi tisti, ki ga podjetje išče: ne igrajte, bodite pristni in to, kar ste. Izpostavite svoje konkurenčne prednosti, ki bodo podjetju v pomoč, predvsem pa si zapomnite, da so tudi kadroviki samo ljudje, pa čeprav jih včasih naša trema in nesamozavest spreminjata v velike in grde zelene pošasti. Tudi oni so vse prevečkrat razočarani nad osebnimi predstavitvami kandidatov, ki so naučene in nekreativne. Zavedajte se tudi, da se vabila na razgovor v teh časih, ko je trg dela v krču, lahko razveseli le peščica kandidatov, zato to priložnost dobro izrabite. Izkušnje iz razgovorov, tako slabe kot dobre, lahko z drugimi delite na portalu Zaposlim delodajalca, pod rubriko ZD ekosistem. Pa srečno!