Bolje slabo novo kot dobro staro, smo govorili na Študentu in verjeli. Ergo bi se tudi zdaj moral sprijaznit z novostjo, ki za povrhu sploh ni slaba. Ta novost je boljša kot tisto prej! Tanjši, manjši konektor, obrneš ga lahko v obe smeri in se ne moreš zmotit, bolj zanesljivo se zatakne, uničit ga je težje… Ko mi pa sredi gozda baterije zmanjka in imam v avtu same stare kable, bi ga pa najraje zgrizel. Preklet naj bo.

A veš tisto, ko si na delovni mizi z leti naštimaš računalnik in pripadajočo periferijo v idealno delovno postavitev, vse na dosegu roke in vrtljivega stola? Sčasoma vse tisto, kar priklopiš na računalnik, najde svoje stalno mesto na delovni mizi, bognedaj premikati, ker so kabli ravno prav prepleteni, ravno prav odmerjeni do svojih vtičnic, in če premakneš eno stvar, je treba umaknit drugo, odklopit tretjo… in bo treba bržkone kmalu premikati cel sistem. Tiskalnik s skenerjem, zvočnike, zunanji trdi disk, USB-razdelilec, čitalec foto kartic, čitalec varnostnih kartic (za prekleti ProKlik), spletno kamero, USB-TV-sprejemnik, firewire profi avdio podcaster vmesnik za mikrofon… a sem še kaj pozabil? Kabli pa razmreženi med njimi.

Zadaj in pod mizo pa sploh ne glej, tam je džungla. Maček tam spi, naredil si je gnezdo v klobčiču kablov. Baje, da jim pašejo električne vibracije. Naš si je tam naredil privatno energetsko new age postojanko z mešanico 50 HZ vibracij iz 220-voltnih napajalnih kablov, za posolit pa še malo ethernetnih vibracij iz mrežnih povezav in še ščepec signalov iz oklopljenega HDMI-kabla, kolikor se ga pač čuti. Pri glavi mu brenči tiskalnikov transformator, on pa prede, kot da tekmujeta.

In me gleda tam od spodaj, kot da ne vem za njegovo dvojno življenje. Tri dni je doma, potem ga pa tri dni ni. Jaz pa vem, da se pozimi ne potepa, nekje pri neki drugi družini se greje v kakšnem kotu med kabli, futrajo ga in mislijo, da je to njihov maček. Včasih ga ni tudi po štirinajst dni, potem se pa spet pojavi, kot da ni nič. Vmes ga je pa bogvekateri mulec vzel s sabo k teti na počitnice. Ravno te dni sem nekje na spletu zasledil reklamo za mini mobilne kamere za hišne ljubljence za obesit okoli vratu. Ta bi razjasnila marsikatero zagonetko. Ampak bi se zameril Musarjevi, zelo je stroga. In drago je še zaenkrat. Počakam do pomladi, da cene padejo, varuhinja bo pa baje menjala funkcijo. Ali pa počakam, da na enako idejo pride mulec iz tiste druge familije in mu preprosto zaplenim kamero z mačka, ko jo prvič opazim…

Jeseni smo preurejali stanovanje in sem preselil svoj delovni atelje v podedovane fotrove prostore v pritličju. Očiščeno, prebeljeno in nova preproga. Od starega sem obdržal le zvesto masivno mizo – in kable. Obetal sem si svežega začetka in novega premisleka, kje bo imela kakšna aparatura mesto. Celo razdelilne kable za štrom sem tokrat priročno poskril in pritrdil zadaj pod površino mize, a mi verjamete, da jih imam štiri nanizane od vtičnice do zadnjega kota v L oblikovane mize pod oknom? Štiri, vsaka s šestimi vtičnicami, ena jih ima celo deset. Ne sprašujte, včasih je še zmeraj panika, da bo zmanjkalo. Vsak prekleti fotoaparat, vsak prekleti telefon, ki mi ga posodijo v test, vsak prekleti mini zvočnik za tablico hoče imeti svoje napajanje. Pod mizo zdaj ni gnezda, zdaj imam novega na mizi iz USB-kablov, ki so postali nova metoda za napajanje periferije. Eden pa ni dovolj, ker ni nikoli lačna samo ena naprava in konektorji so različni. Še miška pije iz USBja. In fotoaparat po novem tudi.

Ta teden testiram en Samsungov najnovejši fotoaparat, pravzaprav križanca med fotoaparatom in pametnim telefonom. Predstavljajte si digitalca, ki ima na hrbet namesto standardnega LCD-zaslona pritrjen kar telefon na dotik. Prvim poročilom o tem hibridu sem se smejal. Videti so bila kot tiste internetne potegavščine, ko nekdo s selotejpom zlepi dve napravi skupaj. Izkaže se, da je ideja zelo priročna, ker je fotoaparat naenkrat del mreže z dostopom do oblaka, predvsem pa do velikega izbora softvera za obdelavo.

Še je upanje za Instagram. Oprema je že solidna. Le še ljudi je treba prepričat, da nehajo fotografirat hrano.