"Če bodo tisti na oblasti tako strahopetni in nesramni, da bodo ubili slona Baby in Noel, sem se odločila, da zaprosim za rusko državljanstvo, da bi tako pobegnila iz te države, ki ni več nič drugega kot živalsko pokopališče," je v sporočilu francoski tiskovni agenciji AFP zapisala Bardotova.

Usoda Baby in Nepal, ki jima v Lyonu grozi evtanazija, je sredi decembra lani izzvala val protestov s strani borcev za pravice živali. Med njimi je tudi fundacija Brigitte Bardot, nevladna organizacija, ki jo je nekdanja filmska diva ustanovila za pomoč zlorabljenim ali ogroženim živalim.

Lastnik slonov, cirkus Pinder, je na francoski državni svet, najvišjo sodno instanco v Franciji, vložil zahtevo za odložitev evtanazije, za katero so se odločile oblasti v Lyonu. Takšno odločitev so sprejele, ker naj bi slona zbolela za tuberkulozo, čemur pa nasprotniki njune usmrtitve ne verjamejo.

Bardotova je navdih za svojo grožnjo najverjetneje dobila pri Gerardu Depardieuju, ki je nedavno zagrozil, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše. Kmalu zatem mu je ruski predsednik Putin podelil rusko državljanstvo, ki ga je francoski igralec zelo vesel.