Potem ko je iz propadlega projekta gradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki Notranjske, Istre in Krasa (RCERO NIK) kot prva že poleti izstopila koprska mestna občina in se priključila RCERO Ljubljana, so to zdaj storile še tri notranjske občine: Vrhnika, Log - Dragomer in Borovnica. Število občin, ki bodo odpadke po letu 2015 odlagale na Barju, se je tako povzpelo na 32.

Jakin: Vsi kršimo zakonodajo!

Župan občine Vrhnika Stojan Jakin je glede projekta RCERO NIK v Logatcu, katerega eden od koordinatorjev je bil tudi sam, dejal, da se formalno še ni razpustil, čeprav bi se moral. »V praksi smo šli vsak po svoje, saj od države nismo dobili podpore. Glavni problem ostaja tistih 200.000 evrov, ki smo jih občine ustanoviteljice vložile za pripravo dokumentacije za RCERO NIK. A po mojem se bomo za ta denar obrisali pod nosom. Ministrstvo nam denarja bržkone ne bo vrnilo, čeprav nas je zavajalo pri projektu,« je realen vrhniški župan.

Na vprašanje, kako to, da so vendarle podpisali pogodbo za odlaganje odpadkov z RCERO Ljubljana brez predhodnega javnega razpisa, ko pa je sam še nedavno opozarjal, da so tovrstni podpisi nelegalni, Jakin odgovarja: »Župani vseh treh občin smo pooblastili direktorico Komunalnega podjetja Vrhnika, da se dogovarja v našem imenu. Še vedno pa trdim, da vsi kršimo zakon, saj to ni v skladu s predpisi o javnem naročanju, niti z zakonom o javnih gospodarskih službah. Vemo namreč, da predpisi o javnem naročanju velevajo, da je treba prek javnega razpisa izbrati najugodnejšo ponudbo. A država miži na obe očesi. Konec koncev nas je sama napotila na pogovore z Ljubljano.«

Bodo regijski centri predimenzionirani?

Kje bodo po letu 2015 smeti odlagale preostale občine iz propadlega projekta RCERO NIK, ki naj bi bil v Logatcu, za zdaj še ni jasno. Pričakovati gre, da se bodo notranjske občine dogovorile z Ljubljano, istrske in kraške pa z Novo Gorico, ki je dobila dvoboj z Logatcem. A podžupan novogoriške mestne občine in koordinator projekta RCERO Nova Gorica Mitja Trtnik pravi, da se kljub pozivom nobena občina ni na novo priključila 13 občinam ustanoviteljicam. »Občine smo nekaj časa čakali in jih vabili medse kot soinvestitorje, a se niso odzvale. Lahko, da se bodo kasneje, a le še kot komercialni uporabniki,« je pojasnil Trtnik.

Na vprašanje, ali nemara občine kolebajo zaradi vse glasnejših govoric, da se bodo tik pred zdajci podpisovale ugodnejše pogodbe za odlaganje odpadkov, Trtnik ni želel špekulirati. Je pa »priznal«, da zaradi ločevanja količina odpadkov upada in da kljub morebitnemu pristopu dodatnih občin ne bodo presegli 33.000 ton odpadkov, kolikor jih bo lahko sprejel novogoriški regijski center.

Bolj neposreden je bil vrhniški župan Jakin, ki je prepričan, da bo ob zagonu regijskih centrov količina odpadkov bistveno manjša od predvidene. »Ker bodo regijski centri predimenzionirani, bodo vsi z veseljem sprejemali dodatne odpadke, morda tudi po nižjih cenah, kot jih ponujajo zdaj. In občine to vedo. Mi smo šli v podpis zgolj zato, da imamo stvar pod streho. Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi,« je sklenil Jakin.