Kulturno-združevalni dogodki, ki bodo potekali v okviru Protestivala, so namenjeni tako kulturnemu izrazu ljudstva, kot druženju, diskusijam, podiranju ideoloških zidov in iskanju temeljev prenovljene ozaveščene in kulturne družbe, je za STA povedal eden izmed podpornikov Protestivala lutkar Matija Solce.

Napis "Za človeka", ki je bil med samo prireditvijo ob nastopajočih, po besedah Solceta nosi simbolno sporočilo, da "stvar" ni ideološka, ampak je usmerjena v vsakega posameznika in na družbo v smislu, da se ljudje ponovno vračajo k sebi. "Je več kot jasno, da se moramo spet združiti, postaviti zase in biti ljudje in ne lutke v rokah kapitala," je poudaril.

Kot je povedal Solce, bo naslednji kulturno obarvan Protestival predvidoma 11. januarja. "Poskušali se bomo čim bolj aktivirati, da bodo tudi vsi drugi protesti dosti bolj kulturno obarvani in da se bodo ljudje začeli učiti izražanja," je dejal. Dodal je še, da v Sloveniji protestniška kultura ni v vsakodnevni navadi, ti kulturni protesti pa bodo "trajali vse do odstopa obstoječih elit".

Poleg glasbenih gostov sta prireditev z besedo slovenskih pesnikov popestrila umetnik Andrej Rozman Roza ter pripovedovalka in urednica pri založbi Sanje Tjaša Koprivec.

Ideja za Protestival oziroma Pro-slavo je bila v drugi polovici decembra objavljena na družabnem omrežju Facebook, podporniki dogodka pa so poleg Solceta še direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, Društvo slovenskih pisateljev, Združenje KOKS in drugi.