A številke niso edini kazalnik, da gre turizem v tej regiji po pravi poti. Svetovni vodnik Lonely Planet, ki ga izdaja BBC, je namreč Črno goro uvrstil med top deset destinacij, ki jih je nujno treba obiskati v letošnjem letu. »Na tej lestvici smo zasedli odlično drugo mesto. Obrazložitev te nominacije sloni na odličnem kontrastu, ki ga izkazuje Črna gora – z morjem na eni strani in visokimi planinami na drugi,« je povedal direktor Nacionalne turistične organizacije Črne gore Saša Radović. V omenjeni obrazložitvi avtorji članka o Črni gori navajajo kar nekaj turističnih točk, ki jih je treba obiskati. »To so najgloblji kanjon reke Tare, najbolj južni fjord, ki je edini v Sredozemlju, zaliv Boka Kotorska, in največji ptičji rezervat v Evropi v okolici Skadrskega jezera,« je razložil Saša Radović in dodal, da je vse to mogoče obiskati v pičlih dveh urah vožnje z avtomobilom.

Poleg naravnih lepot so svojo težo pri odločitvi, da se Črna gora uvrsti na lestvico pomembnih destinacij, prinesle tudi številne naložbe v turizmu. »Po nekaterih ocenah je Črna gora številka ena pri destinacijah, ko gre za višino naložb na prebivalca. Trenutno pri nas izvajajo kar nekaj večjih projektov. Počasi končujejo ekskluzivno marino za superjahte v Tivtu – Porte Montenegro. Egiptovska družba za telekomunikacije Oraskom gradi v Loštici – Belem resortu projekt z osmimi novimi hoteli, golf igriščem in marino za manjše jahte, restavracijami, apartmaji in trgovinami. Posel je vreden 1,2 milijarde evrov. Qatari Diar, eden najbogatejših investitorjev pri nas, gradi ekskluzivni resort s hotelom s petimi zvezdicami v uvali poleg Tivta. Tudi Podgorica bo kmalu imela najlepši hotel v mestu, hotel Hilton. Lahko rečem, da gre za ogromno naložb, pri katerih država z zasebnimi vlagatelji vlaga v infrastrukturo – ceste, elektriko in vodo. Skratka v vse, kar je nujno, če hočemo biti vodilna turistična destinacija. In zaradi vsega tega smo si upravičeno zaslužili biti ena najpomembnejših destinacij za leto 2013,« je še povedal Radović.

Poleg omenjenega vodnika tudi svetovna turistična organizacija že peto leto zapored uvršča Črno goro med pet najhitreje razvijajočih se turističnih destinacij. »Strategija vlade je že nekaj let enaka in kaže, da je turizem prioritetna gospodarska veja v državi. Seveda s ciljem, da s turizmom povežemo tudi druge dejavnosti – kmetijstvo, trgovino in promet,« je povedal Radović in pri tem omenil velike zmožnosti severa države s petimi nacionalnimi parki, ki so jih povezali s šest tisoč kilometri kolesarskih stez. »Črno goro ljudje pogosto enačijo z lepimi plažami, odlično zabavo in restavracijami, kjer strežejo svežo in odlično hrano. Vendar pa ima država v zaledju planin vrhunsko tudi preostalo turistično ponudbo. Zato lahko tudi že govorimo o različnih projektih, s katerimi želimo povezati sever z jugom Črne gore v edinstveno zgodbo.« vl