Tokratnega novoletnega skoka v morje, ki ga prireja Športno društvo Povodni mož, so se poleg Slovencev udeležili tudi Avstrijci, Nemci, Italijani in Hrvati, je navedel predstavnik organizatorjev Nino Cokan. K temu so po njegovih besedah pripomogli tudi v Hotelih Lifeclass, kjer so na skoke povabili več tisoč svojih gostov.

Letos so vsem udeležencem zagotovili tudi darila sponzorjev in čaj, pripravili pa so tudi žrebanje okoli 30 nagrad.

Za prihodnje, jubilejno prireditev Cokan napoveduje udeležbo plavalcev iz desetih držav ter še nadaljnji porast števila udeležencev. Pred letom dni je tako novo leto na ta način v Portorožu pozdravilo okoli 150 ljudi.

Janez Jager iz Hotelov Lifeclass, ki se je tudi sam udeležil prireditve, je novoletne skoke v morje označil za popestritev turističnega dogajanja. Kot je spomnil, so plaže na sončnih terasah njihovih hotelov odprte preko celega leta, prireditve, kakršna je današnja, pa prav tako predstavljajo neko priložnost. Nemci imajo denimo odprte plaže na Severnem morju preko celega leta in to tudi v hujših vremenskih razmerah, kakršne so bile danes v Portorožu.

Zimsko kopanje v ledeni vodi je v navadi zlasti pri severnih narodih, ta običaj pa se očitno vse bolj uveljavlja tudi v sicer toplejšem slovenskem morju. Po podatkih Agencije RS za okolje se je morje v Piranskem zalivu danes segrelo na 12 stopinj Celzija. Kopanje v mrzli vodi sicer poživlja telo in duha ter krepi imunski sistem. Ima blagodejen vpliv na počutje, prekrvavitev in presnovo.