Slovenska reprezentanca je sklepne priprave opravila v Planici in se včeraj optimistično razpoložena odpravila v Nemčijo. Robert Kranjec je spet skakal daleč, potem ko je zamenjal skakalne čevlje, ki so bili premehki, zato je ostal brez točk svetovnega pokala na zadnjih štirih tekmah v Sočiju in Engelbergu. 14 dni premora je dobro izkoristil Jurij Tepeš, da je odpravil nihanja. Jaka Hvala in Peter Prevc sta zadržala visoko raven iz prvega dela sezone. Matjaž Pungertar se počasi približuje najboljšim. Tomaž Naglič, ki je v ekipi zamenjal Jerneja Damjana, najbolj pogreša tekmovalni ritem, saj je v zadnjih tednih veliko potoval in malo tekmoval, ker so odpadale tekme celinskega pokala. Cilj slovenske reprezentance v skupnem seštevku turneje je ena uvrstitev do 12. mesta in ena do 20. mesta.

»Glede na to, kako so fantje skakali na zadnjih tekmah in treningih, lahko pričakujemo tudi kakšno presenečenje. Pričakujem, da bomo malo ponagajali favoritom in mešali štrene na vrhu,« je bil v napovedi po tradiciji jedrnat selektor slovenske reprezentance Goran Janus.

Glede na dosežke v uvodnem delu sezone se v boju za vrh obeta dvoboj med Nemčijo in Avstrijo. Po desetih letih, ko je blestel Sven Hannawald kot prvi in doslej edini skakalec s prestižnim pokrom zmag na vseh štirih skakalnicah, imajo Nemci znova skakalce, ki se lahko enakovredno kosajo s prvo skakalno velesilo Avstrijo.

Deset favoritov novoletne turneje

Na uradni spletni strani Mednarodne smučarske zveze (Fis) so sestavili seznam desetih favoritov za zmago v skupnem seštevku turnej.

1. Gregor Schlierenzauer (Avstrija): 22-letni Tirolec v vlogi branilca lanske lovorike je prvi favorit. Njegov adut so bogate izkušnje, vrhunska forma, saj je po tretjem in prvem mestu na generalki v Engelbergu tudi oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Čeprav ima v karieri že 43 zmag in le še tri zaostaja za rekorderjem, Fincem Mattijem Nykaenenom, je tudi ranljiv. Na drugi tekmi v Sočiju si je privoščil spodrsljaj in bil šele 25., da je gledal v hrbet tudi Slovencu Matjažu Pungertarju. »Letos sem povsem sproščen in ne čutim prav nobenega pritiska. Turnejo sem že osvojil, s čimer sem lani izpolnil tudi svoje otroške sanje. Za popotnico imam tri zmage v svetovnem pokalu in prvič grem na turnejo v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu, kar bo še dodatna motivacija. Pričakujem zelo razburljivo in zanimivo turnejo. Letos je krog favoritov za zmago še širši kot lani. Veliko nas je, ki smo zelo skupaj. Poleg konkurence v lastni ekipi imajo zelo močno ekipo tudi Nemci, Norvežani in še več je takšnih, ki lahko zmagajo,« je povedal Gregor Schlierenzauer.

2. Andreas Kofler (Avstrija): S Schlierenzauerjem sta na obrobju Innsbrucka skoraj soseda. Tudi Kofler ima že izkušnje z osvojitvijo skupne lovorike (sezona 2009/10), kar je njegova velika prednost. Forma je odlična, saj je bil na zadnjih štirih tekmah tretji, prvi, prvi in drugi. Ni imun na spodrsljaje, saj je bil na uvodu v sezono v Lillehammerju 15. in 23.

3. Severin Freund (Nemčija): Bavarec bo pod hudim pritiskom velikih pričakovanj nemške javnosti. Njegova forma je stabilna, vprašljiva pa je psihična trdnost. Dober start v Oberstdorfu bi mu okrepil samozavest, s čimer bi postal glavni izzivalec Avstrijcev, od katerih pa ima manj izkušenj z nastopi pod pritiskom na velikih tekmah.

4. Andreas Wellinger (Nemčija): »Ničesar ne morem izgubiti,« pravi 17-letni skakalec iz Ruhpoldniga, ki je odkritje sezone, saj je že dvakrat stal na odru za zmagovalce.

5. Anders Bardal (Norveška): Branilec velikega kristalnega globusa je v letošnji sezoni še dolžnik. A Norvežani so znani, da znajo stopnjevati formo.

6. Thomas Morgensternn (Avstrija): Na zadnjih tekmah ni blestel, a ni za odpis, saj ima lovoriko iz sezone 2010/11. Dobil krila, potem ko je na božični dan postal srečni oče hčerke.

7. Richard Freitag (Nemčija): Že lani je bil med favoriti, a ni izpolnil velikih pričakovanj. Tokrat bi lahko poletel na moštvenem uspehu Nemcev v letošnji sezoni.

8. Wolfgang Loitzl (Avstrija): 32-letni skakalec iz Bad Mitterndorfa, ki je svetovno znan po letalnici na bližnjem hribu Kulm, ima veliko izkušenj, tudi lovoriko iz sezone 2008/09. Forma se mu vzpenja, ni še za staro šaro, saj je bil šesti in četrti v Engelbergu.

9. Jaka Hvala (Slovenija): Ob Wellingerju odkritje sezone. Dvakrat se je letos že spogledoval z odrom za zmagovalce, a ni vzdržal pritiska. Na turneji bo nevaren in nepredvidljiv.

10. Simon Ammann (Švica): Na generalki na domačih tleh v Engelbergu povsem brez forme (41. in 26. mesto). Zmaga v skupnem seštevku turneje je edina lovorika, ki manjka v zbirki štirikratnega olimpijskega prvaka.

Možna so tudi presenečenja. Poljak Adam Malysz je prišel na turnejo 2000/01 s 26. in 11. mestom s prvih tekem ter 28. mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala v prejšnji sezoni, nato pa triumfalno postal kralj turneje s četrtim mestom v Oberstdorfu, tretjim v Garmisch-Partenkirchnu ter zmagama v Innsbrucku in Bischofshofnu.