Najboljši slovenski smučarski tekačici na največji večdnevni tekaški preizkušnji kljub izjemnemu trudu sicer ni uspelo zmagati. Bila je druga in tretja. Že to, da so doslej zmage na vrhu smučišča Alpe Cermis nad dolino Fiemme, kjer je bil zaključek vseh dosedanjih preizkušenj, veselile le tri, je dovolj zgovoren dokaz, kako specifična je ta preizkušnja. Poleg Finke Virpi Kuitunen in Švedinje Charlotte Kalla je Tour pisan za najbolj vzdržljive, kot je Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki bo lovila že četrto zaporedno krono. Za tolažbo ima Majdičeva doma vsaj dve majici najboljše sprinterke (2009, 2010), ki prav tako krasita vitrine Kuitunenove in Kowalczykove.

Prav tako ozek je tudi vrh med tekači. S skupno zmago se ponašajo le Nemec Tobias Angerer, Čeh Lukaš Bauer in Švicar Dario Cologna, ki bo jutri v Oberhofu začel lov na četrto zmago. Sprintersko majico sta poleg Cologne dobila še Norvežana Tor Arne Hetland in Petter Northug. Le malce bolj pisana je lista etapnih zmagovalcev. Kowalczkova je pobrala že 10 zmag, upokojenki Kuitunenova sedem, Petra Majdič šest, kolikor jih imata tudi Marit Bjoergen in Čeh Bauer. Prav to Slovenko uvršča med največje svoje dobe. Z osmimi zmagami jih ima med tekači več (osem) le zvezdnik Northug.

V ženski konkurenci se je v 46 tekmovalnih dneh oziroma etapah (letos jih bo sedem) zvrstilo le 14 zmagovalk iz devetih držav. Tour je torej rezerviran le za največja imena. Petra Majdič bo očitno še dolgo omenjena v vseh analih. Denimo tudi kot zmagovalka 2,5 kilometra dolgega drsalnega prologa na Touru 2010 v Oberhofu, s katerim se bo v soboto začela tudi sedma izvedba (ob 13. uri), nadaljevala pa že v nedeljo s tekmo v klasiki (10 km).

Tudi zaradi tovrstne statistike je nemogoče pričakovati, da bodo naslednice ponavljale tovrstne dosežke. Vesna Fabjan je bila na Tour de Ski doslej petkrat med deseterico v sprintih. Najboljšo uvrstitev (peto mesto) je pritekla januarja letos v Dobbiacu, kjer se bodo ustavili takoj po novem letu. V velikem finalu sprinta šesterice je bila tudi v Pragi leta 2010 ter bila še trikrat deveta: v Pragi, Novem mestu in Dobbiacu v sezonah 2008, 2009 in 2011. »Tokrat si želim, da bi ob zdravstvenih težavah vsaj izboljšala dosežek te sezone (16. mesto op.p.),« si je predvsem za tretjo etapo na prvi novoletni dan v švicarskem Munstertalu kot edinem novem prizorišču zastavila Vesna Fabjan. Alenka Čebašek gre na Tour drugič, a uvrstitve med trideseterico še nima. »Nadejam se, da bo bolje kot doslej. Računam, da bi lahko kaj naredila na prologu v Oberhofu in sprintu v Mustertalu,« je razkrila načrte 23-letna Blejka, ki v sprintu lahko poseže tudi blizu deseterice. Obe s Fabjanovo bosta posnemali prakso kolesarjev sprinterjev na Giru, ki pred Dolomiti odidejo domov. Barbara Jezeršek, kot edina, ki jemlje Tour kot pravi tour, razmišlja še kako tudi o vzponu na smučišče Alpe Cermis. Doslej je končala tri izvedbe v celoti in enega polovico. V 27 etapah ima štiri dnevne uvrstitve med trideseterico. Samozavestno napoveduje, da je sposobna bistveno več, vsaj uvrstitve okoli 19. mesta, kot je njen zadnji (in najboljši) dosežek v etapi januarja prav nad Cavalesejem.