»Zdravnik zadržkov glede zdravja ni imel, odločitve pa tudi ne sprejema. Največji dvom je bil glede počutja na treningih. Po obdobju zdravljenja z antibiotiki ni najbolje, vendar se stanje izboljšuje. Pretehtali smo tudi načrt B. Okoliščine z iskanjem dobrih pogojev za trening in tekme celinskega pokala so ne nazadnje zelo podobne kot na Touru. Poleg tega je do starta še nekaj dni. In še ena dobra plat je: treme verjetno ne bo, saj imam dovolj drugih stvari za razmišljanje,« je bila že boljše volje po včerajšnjem treningu na deževni Pokljuki.

Fabjanova sodi med osmerico tekačic, ki bodo sedmič na startu. Četverica Finki Saarinen in Roponen, Ukrajinka Ševčenko in zmagovalka zadnjih treh Tourov Poljakinja Kowalczyk so pritekle do cilja na vseh izvedbah. Slovenka je zadnje tri končala vedno v Dobbiacu, pred zaključkom v dolini Fiemme. Vpisanih ima 38 od 46 etap, z najboljšo uvrstitvijo na peto mesto januarja letos v Dobbiacu. Tokrat želi tekmovati tri dni, vključno z novoletnim sprintom v švicarski dolini Mustertal, domačem kraju kralja Toura Daria Cologne. Glavni trener Marko Gracer je pojasnil, da je odločitev o nastopu prepustil Fabjanovi. »Sama najlaže sprejme odločitev, ko zdravje ni več ogroženo. Pretehtati pa je treba motiv, tveganje ob slabši formi in počutje,« je navrgel Marko Gracer, ki v Oberhof danes pelje še Alenko Čebašek in Barbaro Jezeršek.

Bo pa doma ostala Norvežanka Marit Bjoergen, ki se je v solzah morala sprijazniti, da je na Tour de Ski ne bo, saj je na zadnjem treningu pred božičnimi prazniki doživela nenormalno bitje srca. »Ko sem med prvim intervalom na merilcu srčnega utripa videla 164 udarcev na minuto, sem mislila, da ura ne dela prav. Kasneje sem videla, da je utrip dosegel celo 180 udarcev, kar je šest več od mojega maksimalnega utripa. Trening sem prekinila, ostal pa je neprijeten občutek in nekaj strahu, zato sem poklicala zdravnika,« je opisala težave, naslednje tri dni pa preživela na preiskavah v bolnišnici, toda vzrokov nenormalne aritmije srca še niso odkrili.