Mestni trgi in ulice se že nekaj časa svetijo v soju prazničnih lučk, iz sejemskih hišic prijetno diši po cimetu in pomarančah v kuhanem vinu, otroci pa razposajeno skačejo po kupih snega, ki se kljub nekoliko višjim temperaturam v zadnjem času še niso stopili. Praznično vzdušje se je te dni iz ulic in izložb v trgovinah preselilo tudi v domove, kjer že diši po piškotih in drugih prazničnih dobrotah, iz predalov pa bodo najpozneje danes zvečer pokukali raznobarvni božično-novoletni okraski. Nekatere smrečice bodo okrasili tako kot vsako leto, druge bodo letošnje praznike dobile novo, morebiti celo doma izdelano podobo. Čas veselega decembra je namreč kot nalašč za ustvarjanje, zgibanje in lepljenje okraskov, risanje voščilnic ter spodbujanje kreativnih idej.

Vonj po pomarančah in klinčkih

»Navdihnejo me različne situacije in dogodki v vsakdanjem življenju ter v naravi. Pravzaprav se lahko navdih skriva tudi v ljudeh. Velikokrat me oseba, njen značaj in njene lastnosti peljejo v določeno smer pri ustvarjanju, kadar gre za osebno darilo. Še posebno, ker želim, da je to darilo narejeno zanjo in da ji bo ustrezalo. Kadar ustvarjam zase in za svoj dom, pa črpam tudi iz kakšnega izdelka na prodajnih policah in razmišljam o tem, kako bi ga izdelala sama. Zamisli se včasih utrnejo v najbolj nepričakovanih trenutkih. Nov zagon dobim tudi na obisku umetniške tržnice, po tem vedno kaj ustvarim,« je razkrila, kje najde navdih, mlada umetnica Petra Odar, ki v ustvarjanju v prvi vrsti vidi sprostitev, brez katere si ne more predstavljati življenja: »Lahko je sicer tudi del zaposlitve, vendar sem ugotovila, da v mojem primeru to ne bi mogla biti edina zaposlitev. Takrat si pod neko prisilo ustvarjati, saj se moraš na tak način preživeti, in nimaš vedno prave ideje. Takrat stvar raje pustim stati nekaj časa in jo dokončam pozneje, kot pa da po sili razmer ustvarim nekaj, s čimer nisem zadovoljna. Ustvarjanje je zato moja kratkočasna aktivnost.«

Odarjeva svetuje, da pred ustvarjanjem naprej izberite ves potreben material in pripomočke, potem pa se lotite dela. »Če želim list okrasiti s štampiljko, se lotim naprej tega, da se barva posuši, medtem ko režem papir ali trakove. Sploh pri ustvarjanju albumov papir prej okrasim, obrežem, potem zlepim skupaj in dodam dodatke. Ustvarjam plast za plastjo.« Kot preprosto idejo, ki bo v stanovanje vnesla nekaj prazničnega vzdušja, predlaga dekoracijo s pomarančami in nageljnovimi žbicami oziroma klinčki: »V pomarančo zapikujemo klinčke, s katerimi ustvarjamo vzorce. Pomarančno lupino lahko ovijemo v spiralo, lahko narišemo več lokov, ki tečejo od zgoraj navzdol, lahko pa preprosto ustvarimo le snežinko. Pomaranče položimo v posodo ali skledo in bodo lepo dišale. Če jih želimo obesiti, še pred delom okoli pomaranče ovijemo satenast trak, tako kot okoli darila, in naredimo zanko ter zavozlamo. Klinčke lahko nato zapikujemo ob traku, po sredi teh četrtin in podobno. Kakšen vzorec lahko ustvarimo tudi z nožem, vendar pozor, da ne bo pregloboko, le do bele plasti pod lupino.«

Po navdih tudi v knjige

Kdor pri ustvarjanju potrebuje kanček spodbude, lahko ideje najde tudi med listanjem knjig, kjer so zbrana navodila o izdelovanju okraskov iz papirja ali stiropora, rdečih škorenjčkov iz blaga ali svetlečih zvezd iz lepenke. »Res je, da lahko nasveti v ustvarjalnih knjigah peljejo v določeno smer in uporabo materialov, velikokrat je treba vse kupiti na novo in nisem privrženka tega. Kljub vsemu na to ne gledam kot na omejevanje, kvečjemu na možnost novih idej. Spoznaš lahko nove tehnike, nove načine ustvarjanja z istimi ali novimi materiali,« meni Odarjeva, ki ideje pogosteje išče v ustvarjalnih revijah in posnetkih na internetu, saj slovenskih knjig o ustvarjanju tudi ni veliko na voljo.

Ena takih je sicer iz nemškega jezika prevedena knjiga Zimska idila, kjer so zbrane številne ideje za praznično dekoracijo in je, kot pravi njen urednik Miha Zorec, nepogrešljiv vir ustvarjalnih idej za odrasle, ki se ukvarjajo z otroki: »Otroci namreč potrebujejo vedno nove izzive pri ustvarjalnih dejavnostih in seveda tudi nekoga, ki jim pokaže tehnike ustvarjanja, kot je rokovanje z orodji in materiali, lepili in barvami. S tem se njihovo znanje bogati in kmalu lahko tudi samostojno ustvarjajo.« Knjiga je sicer eden izmed treh priročnikov, ki tvorijo zbirko Najlepše ideje za vso družino. »Prevod tovrstnih knjig pa je precej zahteven, čeprav na prvi pogled ni videti tako,« priznava Zorec, ki ima s prevajanjem priročnikov številne izkušnje. »Prevajalec mora namreč poznati osnovne ustvarjalne tehnike, poleg tega mora znati vizualizirati postopek izdelave, saj lahko le tako korektno in predvsem razumljivo prevede besedilo,« pojasnjuje Zorec in dodaja, da skušajo prevajalci zato pogosto tudi sami slediti navodilom in izdelke sami izdelati.