Postojna. »Uspešni smo, ker je Postojnska jama globalna blagovna znamka. V marketingu so bile pravočasno sprejete odločitve, da je pravzaprav edini način, da preživimo krizo, usmeritev na najtežje trge, kot so Daljni vzhod, Rusija, Izrael,« je poudaril Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame. Konstantno padanje števila italijanskih, nemških in domačih gostov so tako uspešno nadomestili s povečanjem števila gostov iz Izraela, Rusije, Velike Britanije, Japonske, Koreje, Kitajske, Tajvana, zato so poslovni rezultat v primerjavi s preteklim letom celo izboljšali.

Družba je ustvarila dobrih 13 milijonov prihodkov in 1,5 milijona evrov čistega dobička. Koncesijska dajatev letos znaša 2,4 milijona evrov in se je v zadnjih dveh letih povečala za 400.000 evrov. Občini Postojna in Pivka si bosta na ta račun razdelili 1,6 milijona evrov. »Toliko o javnem interesu,« se je Batagelj odzval na zadnje polemike ob odločitvi Občine Postojna, da ohrani 25,1-odstotni delež v Postojnski jami. Iz vrst postojnskega občinskega sveta je bilo ob tem namreč slišati očitke, da ima na račun občinskega solastništva lokalna skupnost premalo koristi od Postojnske jame, zlasti kar zadeva širši razvoj turizma, in da bi morala imeti občina več vpliva. Pojavil se je celo predlog, da bi župan v ta namen imenoval nekakšno občinsko komisijo.

»Upam, da si politika ne želi, da bi bili mi kot Lipica. Tam je veliko politike. Kam nas je pripeljala politika, pa lahko vidimo. Kot menedžer bom vodil to družbo gospodarsko in ne politično. Ko pa bo kdo hotel, da se vodi politično, bom mirno odšel. Do takrat pa večinski lastnik upravlja družbo avtonomno. Zavedati se je treba, da je 25,1-odstotni delež le statutarna pravica, ne pa pravica upravljanja,« je bil oster Batagelj, ki meni, da »Postojnska jama kot svetovna destinacija ne more skrbeti za vsako vrtačo v okolici«. Izpostavil je še, da sta se oba solastnika, družba Batagel & Co. in občina Postojna oziroma njena družbo Postojna turizem zavezala, da si ne bosta izplačevala več kot 30 odstotkov dobička, pač pa bo ta šel za razvoj. Največji projekt v prihodnjem letu bo več kot tri milijone evrov vredna prenova osvetlitve v jami.