V Gorenju poudarjajo, da aktivnosti dezinvestiranja še niso povsem zaključene, izpostavljajo pa tudi stroške, povezane s štiriurno zaustavitvijo proizvodnje 12. decembra zaradi nenapovedane stavke zaposlenih. Uprava je sicer z ukrepi za hitro zaustavitev stavke minimalizirala škodo, ki je bila družbi s stavko povzročena. Če bi nenapovedana stavka trajala dlje, bi bile finančne in strateške posledice za družbo veliko višje tako na kratki kot dolgi rok.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da stroški zaradi nenapovedane prekinitve dela znašajo približno milijon evrov, kar pomeni, da je njihov letošnji poslovni rezultat za ta znesek slabši.

Bobinac prepričan, da stavke ne bo

Glede drugih zahtev stavkajočih delavcev je Bobinac dejal, da jih za zdaj ne more komentirati, trdno pa je prepričan, da se 16. januarja prihodnje leto stavka v Gorenju ne bo zgodila. Poudaril je, da je v Gorenju minimalna bruto plača za 100 evrov višja kot v panogi, družba spoštuje kolektivno pogodbo in socialni sporazum, ki je po Bobinčevi oceni dvosmerna ulica.

Nadzorniki Gorenja, ki so se v ponedeljek seznanili z letošnjim poslovanjem in načrti za prihodnje leto, so pozdravili ukrepe uprave za hitro zaustavitev stavke, pozdravili pa so tudi aktivnosti uprave in sindikata, da v napovedanem roku dogovorita vsa odprta vprašanja.

Gorenje bo na ravni skupine letos po ocenah ustvarilo 1,28 milijarde evrov prihodkov od prodaje, prihodnje leto pa se bodo ti po načrtih povzpeli na 1,34 milijarde evrov oz. 4,5 odstotka višje od ocenjenih za letos. Gorenje bo večjo prodajo beležilo predvsem na trgih, na katerih dosega boljšo dobičkonosnost (Rusija, Ukrajina, Slovenija, Češka, Poljska, Slovaška, Kitajska), rast bo beležilo tudi v Nemčiji.

Medtem ko je letos dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) ocenjen v višini 86,3 milijona evrov, naj bi prihodnje leto znašal 96,7 milijona evrov. Dobiček, ki bo letos po ocenah minimalen, pa naj bi prihodnje leto znašal 4,2 milijona evrov.

Leto 2013 bo zelo zahtevno

V Gorenju poudarjajo, da bo leto 2013 zelo zahtevno, saj so razmere na trgih še vedno zaostrene, poleg tega je družba v fazi izvajanja strateškega prestrukturiranja proizvodnih lokacij in s tem povezanih selitev. Slednje se bodo zaključile jeseni prihodnje leto, prihranek iz tega naslova pa bo od leta 2014 naprej na letni ravni znašal približno 14 do 15 milijonov evrov.

Dezinvestiranje in zniževanje zadolženosti ostajata med ključnimi cilji, poudarjajo v Gorenju. Družba bo tako pozornost namenila kakovostnemu povečanju obsega prodaje ob geografski in izdelčni razpršitvi, selektivnemu dvigu cen na posameznih trgih, razvoju in uvajanju novih izdelkov, boljšemu obvladovanju obratnih sredstev ter izboljšanju kapitalske strukture.

Gorenje leto končuje pod načrti

Bobinac meni, da je bilo leto 2012 zelo zahtevno, Gorenje ga končuje pod načrti, v letu 2013 pa je zanj pomembno ohraniti zdajšnje tržne deleže in jih celo povečati, obvladovati vse stroške, zmanjšati dolg, ki je letos zmanjšan za 50 milijonov evrov ter dokončna konsolidacija proizvodnih lokacij.

Družba, ki v državno blagajno prispeva letno okrog 60 milijonov evrov, v prvi polovici leta 2013 načrtuje tudi dokapitalizacijo v višini med 30 in 40 milijonov evrov.

Na vprašanje, kdo bo sedel v novi upravi, ki bo imenovana januarja, je Bobinac odgovoril, da popolnoma zaupa zdajšnji ekipi, v kateri so Peter Groznik, Branko Apat, Marko Mrzel, Uroš Marolt in Drago Bahun.