Že lanska sezona pa je pokazala, da se jim tudi drugi že približujejo, predvsem Jernej Demšar, ki je bil lani kar nekajkrat najboljši Slovenec.

Vsi slovenski reprezentanti zatrjujejo, da so odlično pripravljeni, kar naj bi že pokazale nekatere tekme nižje ravni. "Lanska sezona mi ni najbolje uspela, letos bom boljši. Opravil sem z nekaterimi težavami osebne narave, začel sodelovati s psihologom, kar mi je v preteklosti manjkalo. Zato optimistično pričakujem sezono," je na novinarski konferenci dejal Rok Marguč, dobitnik dveh kolajn z zadnjega svetovnega prvenstva, ki ju bo branil že čez dober mesec na prvenstvu v kanadskem Quebecu. Tako kot drugim bo tudi zanj svetovno prvenstvo eden od dveh večjih ciljev v sezoni, drugi bo domača tekma svetovnega pokala na Rogli: "To bosta zagotovo največji tekmi v sezoni, toda do teh obračunov je še kar nekaj časa, tako da o njih kaj dosti še ne razmišljam. Zaenkrat sem povsem osredotočen na prvi tekmi svetovnega pokala, ki se začenja v italijanski Carezzi."

Slovenska reprezentanca je že nekaj časa razdeljena na več delov, tekmovalci se na treningih priključujejo drugim ekipam. Tako je Flander, svetovni prvak v paralelnem veleslalomu, skoraj že postal član kanadske reprezentance in je z njimi tudi pred začetkom sezone, tako da se novinarske konference ni udeležil. A glede na njegovo kakovost in tudi novice, ki prihajajo s treningov in tudi tekem, je povsem jasno, da ima tudi letos visoke cilje, pa čeprav sezona še ni olimpijska (kot sam pravi, bo storil vse, da v Sočiju osvoji olimpijsko kolajno).

Motivirajo jih uspehi ostalih slovenskih zimskih športnikov

Letos sta se od reprezentance, ki jo vodi Peter Kotnik - njegov naziv ni več glavni trener, ampak vodja reprezentance -, ločila tudi Žan Košir in Jernej Demšar. Tudi ona sta zelo zadovoljna s tem, kar sta opravila pred zimo, čeprav je imel Demšar nekaj težav s poškodbo prstov, a je ta že zaceljena. "Imel sem veliko primerjav z drugimi tekmovalci in lahko rečem, da sem jim enakovreden. Vsekakor pa bom moral to dokazati. Dodaten motiv mi dajejo predstavniki drugih zimskih športov, verjamem pa, da bomo tudi mi našo lokomotivo priključili v ta vlak," je optimistično razpoložen Košir, enako kot Demšar, ki si je za cilj postavil izboljšanje rezultatov iz prejšnje sezone.

Sodeč po besedah nekoliko manj ambiciozno v sezono vstopajo preostali reprezentanti. Izidor Šuštaršič, Tim Mastnak, Glorija Kotnik in novinka Iva Poljanec ne vedo točno, kaj lahko pričakujejo, vsekakor pa jim želja ne manjka. Vsaka uvrstitev v finale, se pravi med 16 najboljših, bi bila za njih velik uspeh. Jasno je, da imajo pred očmi tudi že boj za olimpijske vozovnice, če hočejo nastopiti v Sočiju, bodo morali priti med 30 najboljših na kakovostni lestvici.