Idrija. V Idriji so slovesno prevzeli listino o vpisu mesta na seznam Unescove svetovne dediščine. Slednje si je Idrija prislužila prav zaradi bogate dediščine, ki so jo za seboj pustili rudarji, zato je včerajšnji slovesnosti nekoliko grenkega priokusa pustilo dejstvo, da je država zmanjšala sredstva, ki jih namenja za vzdrževanje nezalitega dela jame in nadzor, in da rudnik v prihodnjih tednih zapuščajo trije veliki strokovnjaki.

»Sredstva za vzdrževanja rudnika se znižujejo in omogočajo zgolj le še minimalno vzdrževanje, to je črpanje vode in vzdrževanje nezaprtih rovov,« pojasnjuje Marko Cigale, likvidacijski upravitelj idrijskega rudnika. Opozarja, da bo ob takšnem tempu z leti prišel tudi čas, ko bodo potrebna obširnejša dela in večja sredstva za zagotavljanje varnosti Idrije. Dodaja, da jim je država letos nakazala 680.000 evrov ali 40 odstotkov manj, kot je bilo sprva predvideno. Samo za stroške elektrike za črpanje vode pa denimo na leto namenijo 100.000 evrov. »Stroške lahko zmanjšujemo le še na zaposlenih, teh je sedaj 15, denarja imamo za 10 zaposlenih,« pravi Cigale, ki z novim letom odhaja v pokoj, potrebna dela pa bo naprej opravljal po pogodbi z vlado. Rudnik zapuščata tudi geolog in gonilna sila vpisa Idrije na seznam Unesca Bojan Režun in sodelavec rudnika Uroš Eržen.

Nezadovoljstvo seje tudi od države obljubljeni javni zavod, ki naj bi po likvidaciji podjetja prevzel njegove zaposlene, pomembnejše nepremičnine in dejavnosti po končanih zapiralnih delih. Ta so končana, a javni zavod ostaja le na papirju. »Urejanje tega problema je padlo v zelo neprimeren čas, ki ni naklonjen ustanavljanju javnih zavodov,« meni Cigale. Da ta ni zaživel, priznavajo tudi na pristojnem ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Predvideno je bilo, da javni zavod vključuje več resorjev, zato z omenjenega ministrstva sporočajo, da intenzivno rešujejo vprašanje oživitve s predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za zdravje, ministrstva za kmetijstvo in okolje ter lokalno skupnostjo.

Cigale pa ob vsem pomirja, da zapleti ne vplivajo na turistični del rudnika, ki ga vsako leto obišče okrog 17.000 obiskovalcev.