Težave umetniških akademij se pojavljajo že vrsto let in se s krizo še poglabljajo. Ker je financiranje javnih univerz zakonsko urejeno tako, da so jim sredstva dodeljena v enem znesku, razdeljevanje znotraj članic pa je v skladu z avtonomijo univerze v pristojnosti rektorja, je minister na današnjem srečanju predlagal, naj univerza upošteva poseben položaj teh svojih članic.

V nasprotnem primeru bi država morala premisliti o spremembi sistema financiranja, ki bi povečal vpliv države, kar pa si ministrstvo ne želi, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Na srečanju so spregovorili tudi o težavah s prostori, s katerimi se srečujejo na akademijah. Minister je obljubil, da bo država preverila, če lahko akademijam ponudi prazne prostore v svoji lasti. Potrdil je, da bodo v okviru planiranja evropskih sredstev iz naslednje finančne perspektive akademije imele prednost, če bo to tudi prioriteta prostorske strategije Univerze v Ljubljani, piše v sporočilu za javnost.