Da so med delovnim časom osredotočeni zgolj na delo, je potrdilo 12 odstotkov od 300 anketiranih. Vsi vključeni v raziskavo so potrdili, da za svoje delo uporabljajo računalnike in spletne povezave.

Tisti, ki v službi lenarijo, to brez izjeme počnejo ob brskanju po različnih spletnih straneh. Dobre tri četrtine pregleduje novice, 57 odstotkov jih je na družbenih omrežjih, medtem ko jih 29 odstotkov išče boljšo službo, je objavil spletni portal moj-posao.net

Slabih 90 odstotkov vprašanih je potrdilo, da del delovnika zapravijo za druženje s kolegi, 69 odstotkov pa jih med službo opravlja zasebne telefonske pogovore. Približno 40 odstotkov je takih, ki zapuščajo delovno mesto zaradi zasebnih opravkov.

Petina vprašanih je priznala, da v službi dnevno "zabušava" dve uri. Četrtina vprašanih ocenjuje, da vsak delovnik lenari med 30 in 60 minut, prav tako četrtina pa, da se delu izmika med 15 in 30 minut. Večina ocenjuje, da to ne vpliva na njihovo produktivnost, 43 odstotkov pa jih meni, da jo "zabušavanje" celo izboljšuje.

Dve tretjini vprašanih je pojasnilo, da lenarijo zaradi počitka. Medtem je dobri tretjini dolgčas. Dobrih 30 odstotkov jih je navedlo, da so prisiljeni opravljati zasebne obveznosti med delovnikom, ker tega ne utegnejo storiti v prostem času.

Slaba četrtina anketirancev je priznala, da niso dovolj plačani za svoje delo in da se z "zabušavanjem" maščujejo delodajalcem.

Večine vprašanih, to je 69 odstotkov, nikoli niso ujeli pri izmikanju delu, slaba tretjina zaposlenih pa ima izkušnje s šefi, ki so jih dobili med lenarjenjem. Le dva odstotka razkritih "zabušantov" sta bila kaznovana z odpovedjo. Četrtino so zgolj opozorili, ostali pa niso čutili nobenih posledic, še navaja spletni portal.