Tolmin.V okviru čezmejnega projekta Biomisa načrtujejo novo kolesarsko pot, ki bo povezala dolino Soče in Furlanijo. Občina Tolmin je v 1,5 milijona evrov vrednem projektu, ki naj bi ga dokončali do februarja 2015, vodilni partner.

Kot pravi župan Uroš Brežan, bodo tako nadgradili že zdaj dobro nastavljeno kolesarsko infrastrukturo. Pot bo obkrožila gorski greben Kolovrata in povezala občine Nova Gorica, Kanal, Tolmin in Kobarid na slovenski strani, na italijansko stran pa bo vstopila prek nekdanjega mejnega prehoda Robič in nadaljevala do Čedada in po obrobju Goriških brd končala v Solkanu. Tu se bodo lahko kolesarji usmerili po poti ob desnem bregu Soče proti Plavam – kolesarsko pot že nekaj let gradijo – ali nadaljevali po že urejeni poti proti Šempetru pri Gorici in Mirnu.

V okviru Biomisa načrtujejo tudi dva pilotna projekta, ki sta ocenjena na dober milijon evrov. Prvega bodo gradili na delu trase med Mostom na Soči in Tolminom. »S tehničnega vidika gre za zelo zahteven projekt. Del poti bo treba zgraditi na pilotih ob mostarskem jezeru,« dodaja župan Brežan. Na italijanski strani bo investicijo izpeljala občina Čedad, na odseku Čedad–Špeter.

Vzpostavitev čezmejnega kolesarskega kroga in povezava turističnih ponudnikov ob kolesarski trasi bosta omogočili oblikovanje novega turističnega produkta. Okoli pet odstotkov vseh turistov v dolini Soče je kolesarjev. Medtem ko je za gorske kolesarje dobro poskrbljeno, pa Janko Humar, direktor Lokalne turistične organizacije Sotočje, ocenjuje, da manjka kolesarska hrbtenica, ki bi morala biti urejena po nižinah. »Potrebujemo asfaltirano kolesarsko pot, ki bi bila primerna za družine, starejše in nezahtevne kolesarje.«

Za projekt Biomis so pridobili 85 odstotkov evropskih sredstev, 150.000 evrov bodo primaknili iz proračunov Slovenije in Italije, okoli 75.000 evrov pa bodo prispevali partnerji.