Te rumene jesenske lepotice, ki spominjajo na jabolka, še bolj pa na hruške, izvirajo iz Perzije in so jih že v antiki izredno cenili, tako zaradi okusnosti, kot tudi zaradi izredne aromatičnosti (iz njih so pridelovali parfumsko olje) in zdravilnih učinkov. Verjetno niste vedeli, da se kutini po portugalsko reče marmella, prav po tej besedi pa je svoje ime dobila marmelada! Slednje priča, da so iz kutin že nekoč izdelovali marmelado, ime pa je ostalo tudi za marmelade iz vseh mogočih ostalih vrst sadja. Iz kutin seveda ne kuhamo samo marmelade, lahko jih spečemo v pečici in osladimo z medom (osladiti jih je skoraj nujno, saj bi bile sicer precej trpkega okusa). Lahko jih vložimo s sladkorjem, rozinami in limonovim sokom ter začinimo z viskijem, tako pripravljene jih ponekod prilagajo celo k mesu, nedvomno pa se podajo k različnim močnatim slaščicam, denimo k biskvitu. Prav gotovo ne bi udarili mimo, če bi takšno reč zavili v palačinko. Še boljše za prihajajoče hladne dni so kuhane v rdečem ali belem vinu. V velikem loncu pristavimo kakovostno belo vino, rjavi sladkor, podolžno razpolovljen vaniljev strok, nekaj pehtrana in lupinico ekološko pridelane limone. Počasi segrevamo in ko zavre, kuhamo deset minut. Medtem olupimo in očistimo kutine ter jih položimo v vrelo vino in kuhamo pol ure. Nato jih odstavimo in v sirupu pustimo počivati dve uri, da se sok nekoliko zgosti! Nato jih razdelimo v skodelice, iz sirupa odstranimo limonovo lupino in vaniljev strok, potem pa z njim prelijemo kutine.

Krepke pečene kutine

Potrebujemo šest kutin, 300 g rjavega sladkorja, sok dveh ekološko pridelanih limon, 200 g masla, cimet, stepeno smetano in/ali vaniljev oziroma čokoladni sladoled.

Pečico segrejemo na 160 stopinj, medtem kutine operemo, obrišemo, razpolovimo in očistimo. V vsako polovico kutine (v izdolbino) položimo žlico sladkorja, potresemo s cimetom in položimo na vrh še košček masla. Visoki pekač namažemo s preostalo polovico masla in po dnu potresemo preostali sladkor. Na sladkor položimo kutine, ki jih previdno obrnemo navzdol, drugo ob drugi. S sokom limone vse skupaj polijemo in damo za 45 minut v pečico. Ko so kutine pečene, malo počakamo, da se nekoliko ohladijo, in jih položimo v skodelice ali na krožnike ter prelijemo s sokom, ki postane gost, želira. Priložimo sladoled in/ali smetano ter postrežemo.