Podjetje Zeleni zabojček ponuja storitev zeleno drevo oziroma dejstvo, da praznike lahko preživite z živim drevesom, ki se bo po praznikih vrnilo nazaj v naravo in tam počakalo do naslednjega decembra. Najem živega drevesa vključuje izkop božičnega drevesa (smreke, omorike ali srebrne smreke), posaditev v primerno velik cvetlični lonček, dostavo na dom, dostavo nazaj v naravo in ponovno posaditev.

Trend najema živega drevesa iz leta v leto narašča, so nam sporočili z Zelenega zabojčka. Če so lani uspeli zadovoljiti naročnike s ponudbo na spletni strani, bodo letos morali povečati svoje zaloge, saj je že skoraj vseh od 150 do 200 dreves oddanih. Z dostavo božičnih dreves bodo začeli okoli 10. decembra, zadnji pa jih bodo zagotovo prejeli še pred božičem.

Po živa drevesa se bodo začeli vračati po 10. januarju, do svečnice pa so že vsa skoraj ''doma'', so nam še pojasnili. ''Glede datuma vračila živih dreves se ponavadi dogovarjamo z našimi naročniki. Nekateri želijo drevesa vrniti kasneje, saj se nanje zelo navežejo. Nekateri jih celo poimenujejo,'' nam je pojasnil predstavnik podjetja.

Ko naročnik prejme božično drevo, mu svetujejo, da ga mora zalivati vsaj enkrat tedensko, ''občasno pa se mora z njim tudi pogovarjati''. Glede okrasitve so nam na Zelenem zabojčku pojasnili, da naročnike prosijo, naj se izogibajo okraskov, ki bi lahko poškodovali drevo. Odsvetujejo tudi uporabo tankih svetlečih trakcev, ki jih najdemo na prodajnih policah. Ti sicer res dajo dramatičen videz drevesu, a prijazni do njega najbrž niso. ''Vse več naročnikov vzame tudi okraske, ki smo jih pripravili in so prijazni do živega drevesa,'' so še dodali v podjetju. Sicer pa pravijo, da so ljudje večina zelo prijazni do živih dreves.