V prvi deseterici se pojavlja kar osem evropskih mest, ki so najbolj primerna za bivanje. Drugo uvrščeno mesto je švicarski Zürich, kmalu za tem pa mu sledijo tri nemška mesta: München, Düsseldorf in Frankfurt. Evropska mesta tako ohranjajo primat v kakovosti bivanja v njih. Razlogi tičijo v razviti mestni infrastrukturi in naraščanjem življenjskega standarda. V deseterici nastopajo tudi novozelandsko, kanadsko in avstralsko mesto.

Rezultati so odraz 39 kriterijev, ki jih agencija Mercer upošteva pri vrednotenju mest. Osredotoča se na politično stabilnost, stopnjo kriminala, bančno politiko, menjavo valut, stopnjo onesnaževanja, zdravstveno pomoč, prometno povezanost, prosti čas itd.

Manj točk si ponavadi prislužijo države z nestabilnimi razmerami, med desetimi najslabše uvrščenimi na seznamu je kar osem afriških držav. ''Številne države na severu Afrike in na Bližnjem vzhodu so zaradi spopadov imajo slabše varnostne razmere za lokalne prebivalce in turiste. Najslabše uvrščena mesta na seznamu so Port-au-Prince, Haiti (219), Tbilisi, Gruzija (213), Dušanbe v Tadžikistanu (207), slabo pa sta se odrezala še Detroit, Michigan (71) in Belfast, Severna Irska (64). Najslabšo kakovost življenja pa predstavlja iraški Bagdad.