Pred dvajsetimi leti je bila izrabljena glasbena skovanka »alternativni rock«. Preden so v 80. letih dvajsetega stoletja underground in alter godbe dodobra zamajale veliki glasbeni biznis, jih je ta po preverjenih obrazcih vkorporiral v lastno kolesje, z MTV pa jih je v 90. letih selektivno katapultiral v orbito okoli sveta. Glasbene korporacije so z zlorabo alter skovank uničile, si prisvojile ali podredile dober kos vzpostavljenega neodvisnega glasbenega trga. Ta proces se nadaljuje še danes, ko grabijo vse bombice in jih v trendseterski maniri plasirajo na tržišče. To se je zgodilo tudi okrajšavi angleške besede »independent«, torej neodvisen.

»Sva popolnoma neodvisna glasbena zasedba. Ne potrebujeva velikih založb in agentov. Sama počneva vse. Imava svojo založbo, sama snemava, si organizirava koncerte in turneje,« je prejšnji četrtek zvečer v Gali hali na Metelkovi rekel v mikrofon frontman in kitarist rockovskega dua Inspector Cluzo iz jugozahodnega francoskega mesteca Mont de Marsan. V petih letih sta mušketirja odigrala več kot petsto koncertov po tridesetih državah in prodala več kot petdeset tisoč izvodov svojih treh albumov. Že tretjič sta nastopila v Ljubljani, kjer je več kot petdeset vročih glav toplo nagradilo njuno zabavno parafraziranje in pristno parodijo rockovske ikonografije. Občasna pridružitev gostujočega saksofonista je dodatno razgibala hibrid trdega rocka, črne duše, kabarejskega zapleta in francoskega »allo-allo« humorja.

Čez naše odre že dolgo hodijo zasedbe, ki so vzor »naredi sam« delovanja. Že nocoj v Brežicah nastopajo stari kanadski znanci NoMeansNo. Po Godspeed You! Black Emperor se nam čez dva tedna obeta nastop italijansko-francoske avantrockovske zasedbe L’Enfance Rouge z Eugenom S. Robinsonom iz Oxbow v Menzi pri koritu. Še prej, 12. decembra, se v Kino Šiška vrača brechtovski punk-kabaret Tiger Lillies. Isti večer se bo (žal istočasno) na drugem koncu Ljubljane v Španskih borcih obeleževalo trideset let od izida prvega in edinega LP albuma Begnagrad. Zagotavljajo, da ne bo šlo za revival ali reunion te ljubljanske glasbene skupine, ampak za predstavitev aktualne produkcije njenih bivših članov, ki so aktivni vse do danes. Dogodek bo spremljala razstava plakatov, letakov in fotografij iz arhivov skupine, ki je pred (več kot) tridesetimi leti povlekla harmoniko iz narodnozabavnega primata, z ad hoc koncerti na prostem spravljala oblastnike ob pamet, s svojo progresivno fuzijo pa predstavljala samonikli podaljšek tedaj razgibanega in prodornega internacionalnega angažiranega »rocka v opoziciji«. Te oznake se korporativke (še) niso lotile; opozicijam se raje izognejo.